În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, în capitala Lituaniei, or. Villnius, s-a desfăşurat prima rundă oficială de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, a relatat pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.
Decizia cu privire la reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 a fost aprobată, după o pauză de peste 5 ani, în cadrul reuniunii de la Moscova din 22 septembrie a.c. graţie eforturilor conjugate ale autorităţilor moldoveneşti şi partenerilor internaţionali, implicaţi în procesul de negocieri. Astfel, a fost reconfirmat rolul principal al formatului de negocieri 5+2 pentru avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.
Conform înţelegerilor atinse la Moscova, prima rundă a fost dedicată principiilor procedurale şi aspectelor organizaţionale ale procesului de negocieri. Delegaţia de la Chişinău a prezentat o serie de propuneri menite să asigure o bază funcţională viitorului proces. În cadrul negocierilor s-a reuşit coordonarea unei părţi a documentului examinat, discuţiile urmînd să continue la următoarea rundă planificată pentru luna februarie a anului viitor în Irlanda, ţara care va prelua Preşedinţia OSCE în anul 2012. De asemenea, în cadrul următoarei runde va fi discutată agenda procesului de reglementare.
Delegaţia Republicii Moldova este condusă de viceprim-ministrul Eugen Carpov.
Amintim că din februarie 2006 procesul de negocieri a fost întrerupt şi din 2010 pînă în prezent au avut loc doar reuniuni consultative. Negocierile în formatul „5+2” sînt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei în calitate de mediatori şi UE şi SUA ca observatori.
Sursă imagine: Adevarul.ro