Misiunea OSCE și Austria au oferit Armatei din Republica Moldova un lot de echipament specializat de laborator pentru analiză și testări.
Mai exact, donația cuprinde echipament specializat de testări chimice, echipament administrativ, mobilier, dar și lucrările de reparație capitală a încăperilor prevăzute pentru laborator.
Potrivit Ministerului Apărării de la Chișinău, echipamentul specializat de laborator are capabilitatea de cercetare în domeniul testării stabilității pulberilor și mijloacelor pirotehnice.
Astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău, a mulțumit reprezentanților misiunii OSCE în Republica Moldova și Austriei pentru asistența oferită în cadrul diverselor proiecte în domeniul securității fizice și managementului stocurilor de armament și muniții. Oficialul a mai spus că bunurile materiale și echipamentul specializat de laborator donate vor fi de mare ajutor specialiștilor care activează în domeniu, dar, în același timp, va avea un rol considerabil pentru siguranța populației civile și protejarea mediului ambiant.
„Totodată, această activitate este un prilej de a readuce în vizorul comunității naționale și internaționale eforturile Ministerului Apărării de a reduce riscul de explozie necontrolată la locurile de păstrare a munițiilor. Echipamentele speciale pe care le recepționăm astăzi, la fel ca și instruirea oferită în acest domeniu militarilor din Republica Moldova, reprezintă încă un pas important în relațiile de colaborare pe care le avem cu Misiunea OSCE în Republica Moldova, partenerii din Austria și alți parteneri externi”, a mai specificat ministrul Apărării de la Chișinău.
Donația a avut loc în cadrul proiectelor care se desfășoară conform Planului de acțiuni al Armatei din Republica Moldova pentru 2020-2024 în domeniul securității fizice și managementului stocurilor de arme mici, armament ușor și muniții convenționale și este destinată Centrului de Armament și Muniții al Armatei.
Cooperarea Armatei din R. Moldova cu Misiunea OSCE în domeniul securității fizice și managementului stocurilor de armament și muniții se realizează în baza Memorandumului de înțelegere între cele două părți cu privire la punerea în practică a Programului complex în domeniul armelor de calibru mic și armament ușor și al armamentului convențional în Republica Moldova, semnat la 28 octombrie 2010.