Investițiile făcute în Republica Moldova de companiile din România asigură mii de locuri de muncă pentru basarabeni și contribuie substanțial la dezvoltarea mediului de afaceri. Totodată, acestea pot aduce și beneficiile sociale, mai ales în perioade de criză, transmite TVR Moldova.
Un exemplu în acest sens este compania Balkan Pharmaceuticals, una dintre firmele cu capital românesc care au făcut cele mai mari investiții în Republica Moldova. La 20 de kilometri de Chișinău, în localitatea Sîngera, compania a înființat una din cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est, asigurând locuri de muncă pentru specialiști din diferite domenii.
„De la 20 de angajați – la 400 de angajați. Dacă să luăm cifra de afaceri pentru anul trecut este în jur de 150 de milioane de lei. O piață asigurată cu medicamente calitative și la preț accesibil, asta este misiunea principală a companiei. Dacă luăm în considerare perioada pandemiei, când au fost închise hotarele, iar unele țări au interzis exportul pentru anumite categorii de medicamente. Când au venit primele loturi de vaccin Pfizer în R. Moldova nu aveau solvent pentru a putea fi oferite la pacienți, noi am oferit solventul”, a menționat Vasile Cazacu, administrator al Balkan Pharmaceuticals.
Chimistul Ion Zama a spus că a rămas să muncească în această companie după practică, deoarece i-au plăcut condițiile de muncă. „Am posibilitatea de a lucra la un aparataj performant, care este unic în Republica Moldova”, a mai subliniat el.
Iar Iulian Buga, mecanic-șef în aceeași companie, a precizata că muncește aici încă de la fondare întreprinderii și consideră că „este o investiție importantă deoarece a creat foarte multe locuri de muncă”.
Compania Balkan Pharmaceuticals produce peste 300 de tipuri de medicamente, pentru tratamentului diferitor boli, de la răceală şi alergii, până la maladii oncologice. Compania sprijină financiar şi proiecte sociale în Republica Moldova.
„Pe parcursul activității, compania a oferit ajutoare la diverse spitale, cum ar fi Institutul Oncologic, Azilurilor pentru bătrâni, am sponsorizat editarea câtorva cărți pentru copii. Susținem un club de judo, avem bursieri sportivi, îi ajutăm să se dezvolte și să continue să reprezinte Republica Moldova. Sponsorizăm şi o echipă de futsal”, a mai specificat Vasile Cazacu, administrator al Balkan Pharmaceuticals.
Potrivit lui George Bacinschi, directorul pe vânzări al Balkan Pharmaceuticals, această investiție nu doar a creat locuri de muncă, dar și a revoluționat industria farmaceutică din Republica Moldova. „A pus Republica Moldova pe harta farmaceutică a lumii, iar acum produsele noastre sunt disponibile în SUA, UE, Australia. Ne bucurăm că am venit să investim în Republica Moldova pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie și suntem foarte aproape unii de ceilalți”, a spus acesta.
Balkan Pharmaceuticals şi alte 27 de companii fac parte din Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova. Asociaţia a fost înfiinţată, în urmă cu trei ani, pe 24 ianuarie, – o dată care simbolizează unirea mediului investițional și care aminteşte de ziua în care a avut loc Unirea Principatelor Românești de la 1859.
„Membrii asociației au investiții în Republica Moldova de peste 230 de milioane de euro şi derulează o cifră de afaceri de peste 400 de milioane de euro asigurând în mod direct 12 mii de locuri de muncă. Noi vom milita pentru dezvoltare bilaterală, nu se poate ca doar unul dintre cele două state să se dezvolte. Dacă vom avea această voință și dacă vom înțelege că împreună, acum putem să ne dezvoltăm. Pe lângă afinitatea de limbă și de neam suntem tentați de Republica Moldova ca platformă pentru extinderea pe pieţele CSI”, a remarcat Dan Nuțiu, preşedinte executiv al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova.
Pentru președintele asociației, Chișinăul a devenit „a doua acasă”, astfel de mai bine de 10 ani el muncește pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din Republica Moldova. „Când plec în Oradea, de unde sunt eu, le spun celor de aici, nu pot… mă duc acasă, iar când pornesc din Oradea spre Chișinău, mă gândesc că am stat destul și mă duc acasă, pentru mine acasă e acolo și aici”, a adăugat Dan Nuțiu.
În Republica Moldova sunt peste 1700 de companii cu capital românesc. Doar în primul trimestru al acestui an, volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi România a crescut cu peste opt la sută până la 573 de milioane de dolari americani.