România își dorește ca Republica Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de Klaus Iohannis, președintele României, care a subliniat că la nivelul UE este nevoie de o „claritate strategică” privind aderarea R. Moldova.
Astfel, fiind întrebat în ce măsură este posibil ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030, președintele României a precizat că „trebuie lucrat intens de ambele părți”.
„Republica Moldova trebuie să pună în aplicare reformele, instituțiile statului trebuie să funcționeze în așa fel încât să corespundă cu așteptările europene, să fie respectate toate valorile europene. Este nevoie în multe domenii în Republica Moldova când vorbim despre economie, să se creeze prima dată condițiile de level playing field, cum se numește, adică o concurență echitabilă, corectă și o independență a producătorilor și a regulatorilor și așa mai departe. Deci sunt foarte multe chestiuni care trebuie rezolvate de Republica Moldova în Republica Moldova. În același timp, în cadrul Uniunii trebuie să existe o claritate strategică: vrem sau nu vrem ca Republica Moldova să devină stat membru. România își dorește acest lucru, am spus-o de nenumărate ori, și putem să-i ajutăm, noi, România, putem să-i ajutăm să-și pregătească, să-și pună în practică reformele, să-și îmbunătățească performanța economică și vom face toate aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.
Menționăm că, miercuri, 15 decembrie 2021, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și cei ai instituțiilor europene au recunoscut inițiativa trio-ului Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a consolida cooperarea lor cu Uniunea Europeană, într-o declarație comună adoptată între UE și cele cinci state ale Parteneriatului Estic la finalul unui summit desfășurat la Bruxelles.