Situația pe piața gazelor și criza pandemică sunt problemele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în această seară de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.
Astfel, oficialul a amintit că marți, 11 ianuarie 2021, a fost convocată Comisia pentru situații excepționale, în cadrul căreia a fost analizată situația cu privire la achitările pentru consumul de gaze.
În acest context, Natalia Gavrilița a remarcat că una dintre deciziile Comisiei a fost cea, potrivit căreia Moldovagaz va face demersurile necesare către Gazprom în vederea extinderii plăților pentru gaze până la finele lunii.
„Am decis că Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. De asemenea, am decis ca Moldovagaz să continue negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial. Ministerul Finanțelor va examina opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA „Moldovagaz” pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente”. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind posibilitatea creșterii tarifelor la gazele naturale și impactul asupra consumatorului, dar și fondul alocat pentru compensații. Totodată, va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa Comisia pentru situații excepționale”, a declarat premierul de la Chișinău în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit Nataliei Gavrilița, suma estimată a scutirilor la plata TVA pentru Moldovagaz se ridică la circa 7 milioane de dolari, ceea ce acoperă o parte din deficitul companiei, dar „nu rezolvă problema în totalitate”.
Prim-ministrul Republicii Moldova a mai precizat că discuțiile continuă cu reprezentanții Gazprom, în vederea extinderii termenului de achitare pentru gaze și că sunt întreprinse toate măsurile pentru a nu fi sistate livrările de gaze. Natalia Gavrilița s-a arătat convinsă că se va ajunge la un numitor comun.
Amintim că, luni, compania Moldovagaz a anunțat că în luna ianuarie plătește 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze furnizate de Gazprom, conform formulei de calcul, inclusă în contractul în vigoare.
O zi mai târziu, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii de la Chișinău, a precizat că Moldovagaz trebuie să achite concernului rus un avans de 63 de milioane de euro pentru gazul achiziționat în luna ianuarie, însă la etapa actuală compania nu poate plăti întreaga sumă.
Deficitul de aproximativ 25 de milioane de dolari s-ar fi acumulat din cauza faptului că în luna ianuarie prețul de achiziție a gazelor naturale s-a majorat cu aproximativ 200 de dolari pentru mia de metri cubi, față de cel achitat în luna decembrie.
Totodată, astăzi, Moldovagaz a recunoscut că există riscul ca gigantul rus Gazprom să întrerupă aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova.