În dimineaţa zilei de 11 decembrie, în urma unei boli necruţătoare, s-a stins din viaţă, la Chişinău, poeta Leonida Lari, transmite Info-Prim Neo.
„Viaţa şi activitatea ei vor rămâne pentru totdeauna legate de Mişcarea de Renaştere şi Eliberare Naţională a românilor basarabeni, precum şi de idealul naţional. Istoria noastră zbuciumată o va reţine pe Leonida Lari ca pe o personalitate legendară a românilor din Basarabia, pe care au iubit-o pentru curajul şi bărbăţia ei şi au urmat-o cu zecile de mii, gata să-şi dea viaţa pentru valorile supreme ale neamului românesc”, se spune într-un comunicat de presă remis de către Partidul Liberal.
Leonida Lari s-a născut la 26 octombrie 1949 la Bursuceni, Bălţi, într-o familie de învăţători. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie. A fost redactor la revista „Literatura şi Arta” şi redactor-şef al primei publicaţii în grafie latină din Republica Moldova – „Glasul Naţiunii”.
A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în Parlamentul României în trei legislaturi.
Este autoarea a 24 de volume de poezie şi proză, precum şi traducător din marea poezie universală. A fost cetăţean de onoare al oraşului Bacău şi Cavaler al Ordinului Republicii. De-a lungul carierei sale a obţinut numeroase premii, printre care premiul „România Mare”, Premiul „Flacăra, Totuşi iubirea”, premiul „Academiei Române” pentru poezie „Mihai Eminescu”.
Foto: Adevărul.ro