Republica Moldova se va putea integra în Uniunea Europeană doar dacă autoritățile de la Chișinău și regimul separatist de la Tiraspol vor putea identifica o soluție pentru rezolvarea problemei transnistrene. Declarații în acest sens au fost făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan, în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.
Astfel, europarlamentarul României a menționat că procesul de integrare europeană cuprinde mai multe etape. „E clar că finalizarea integrării, momentul în care R. Moldova aderă politic și instituțional, se va putea face doar atunci când pentru situația transnistreană va exista o soluție. Faptul că mai este de lucru la dosarul transnistrean nu trebuie să ne împiedice sa lucrăm la alte dosare pentru a deveni stat membru al UE”, a subliniat Siegfried Mureşan, transmite presa de la Chișinău.
În acest context, el a vorbit și despre beneficiile pe care le oferă aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova
„E clar că perspectiva europeană oferă posibilități de dezvoltare. Cu cât nivelul de dezvoltare al societății este mai mare, cu atât schimburile economice si cele sociale sunt mai ample și nevoile oamenilor sunt mai bine satisfăcute UE oferă posibilitate ca în interiorul granițelor statului R. Moldova, între Chișinău și Tiraspol, respectând suveranitatea, integritatea teritorială, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului să simtă că drepturile le sunt respectate și să simtă că direcția în care R. Moldova se îndreaptă este o direcție care îi satisface, le servește interesele din punct de vedere material, dar și din punct de vedere al dezvoltării individuale„, a conchis europarlamentarul.
Amintim că la începutul lunii martie, Maia Sandu a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
La 11 aprilie, autoritățile de la Chișinău au primit de la comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, primul chestionar privind cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Câteva zile mai târziu, la 22 aprilie, autoritățile de la Chișinău au completat și au transmis la Bruxelles primul chestionar privind aderarea Republicii Moldova la UE. Tot atunci, a fost recepționat cel de-al doilea chestionar, iar răspunsurile la acesta au fost transmise la 12 mai 2022.