La sfârșitul lunii aprilie anul curent, în Republica Moldova va avea loc un referendum în problema alegerii Preşedintelui, relatează Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.
Anunţul a fost făcut astăzi de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, în cadrul unui briefing.
Modificarea Constituţiei va avea drept consecință simplificarea procedurii de alegere a președintelui. Prin referendum se dorește micșorarea numărului de voturi necesar pentru alegerea șefului statului.
Cei trei lideri a partidelor componente ale AIE au spus că modificarea legislaţiei prin referendum, într-o democraţie europeană, este unica soluţie de depăşire a crizei politice.
Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, începînd de luni, experţii constituţionalişti vor purcede la elaborarea proiectului de lege ce ţine de modificarea mecanismului de alegere a şefului statutului. „În luna februarie, proiectul va fi trimis spre avizare către Curtea Constituţională. În aprilie, va fi iniţiat un referendum pentru modificarea Constituţiei, în cadrul căruia cetăţenii vor avea posibilitatea să corecteze deficienţele constituţionale ce provoacă interminabile crize politice”, a opinat Filat.
Liderul democraţilor, Marian Lupu, a menţionat că, cel mai probabil, în februarie, Legislativul va avea spre adoptare proiectul cu privire la organizarea referendumului, iar după procedura din aprilie, în cel mult o lună, vor fi organizate şi alegeri prezidenţiale. „Preşedintele Republicii Moldova va fi ales în decurs de o lună din momentul validării rezultatelor referendumului”, a afirmat Lupu.
Şi preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că unica soluţie de depăşire a crizei este modificarea Constituţiei, însă această soluţie nu este una nouă. PL a propus acest lucru încă acum doi ani şi s-a dovedit a fi cea mai eficientă.
Liderii AIE au decis să modifice Constituţia după ce, de la ultima modificare a legislaţiei cu privire la alegerea şefului statului, din 2000, au fost organizate nouă tentative de alegere a preşedintelui ţării, dintre care doar două s-au soldat cu rezultate pozitive, notează MOLDPRES.
Ultimul referendum în Republica Moldova pentru modificarea Constituției a avut loc la data de 05 septembrie 2010. Rezultatele acestuia au fost declarate nule pentru că la urne s-au prezentat mai puțin de 33% din cetățenii cu drept de vot.