Președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Slovaciei, s-au reunit astăzi, 10 iunie, în grupul București 9, pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid.
Astfel, la finalul reuniunii, șefii de stat care fac parte din Formatul București 9 au adoptat o declarație comună în 11 puncte, în cadrul căreia este amintită și Republica Moldova.
„Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și Georgiei. Vom continua eforturile pentru creșterea rezilienței lor, recunoscând faptul că securitatea și stabilitatea lor contribuie, de asemenea, la securitatea spațiului euroatlantic”, au notat oficialii.
De asemenea, președinții au condamnat ferm agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, au solicitat Rusiei să își retragă forțele de pe teritoriul ucrainean și au susținut în continuare necesitatea consolidării, „în mod semnificativ”, a posturii NATO de descurajare și apărare.
„Am reiterat mesajul de condamnare fermă a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a beneficiat de complicitatea Belarusului și a utilizat Marea Neagră ca platformă de lansare. Este un asalt brutal împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli, care cauzează una din cele mai serioase crize de securitate din ultimele decenii în Europa. Deplângem tragica pierdere de vieți omenești și enorma suferință umană și distrugere și ne angajăm să aducem în fața justiției pe toți cei responsabili de atrocități și crime de război. Solicităm Rusiei să își modifice comportamentul agresiv, să își retragă forțele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, să asigure răspunderea pentru atrocitățile și crimele de război comise, să revină la un comportament de respectare a dreptului internațional. NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce privește relația sa cu Rusia”, se mai arată în declarația care poate fi citită integral aici.
Amintim că Summitul B9 de la București a fost găzduit de președintele Klaus Iohannis și de omologul polonez, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format. La reuniune a participat online și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.