Ucraina și Republica Moldova ar trebui să-și sincronizeze agenda de integrare europeană, dar fără a fi într-un coș comun. Este opinia lui Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa.
Potrivit presei de la Chișinău, într-un articol pentru „European Pravda”, el a remarcat că după ce au primit statutul de candidate de aderarea la UE, „Ucraina și R. Moldova sunt acum interconectate prin procesul de integrare”.
„În promovarea acordării statutului de candidat, Ucraina și Moldova, în cea mai mare parte, și-au făcut propriul joc. Cu toate acestea, această strategie a produs puține rezultate pozitive. Unul dintre principiile importante ale extinderii UE este relația bună între vecini. Prin urmare, pentru a adera la UE, Ucraina și Moldova vor trebui să găsească un numitor comun și să reducă neînțelegerile la minimum. Același lucru este valabil și pentru relațiile cu alte state membre UE, care, dacă se dorește, pot bloca procesul de aderare”, a menționat analistul.
În același timp, el consideră că „sincronizarea nu ar trebui percepută astfel încât ambele țări să fie în același coș, întrucât pot deveni ostatici unul altuia, așa cum a fost cazul Albaniei și Macedoniei de Nord”.
„Acest lucru ar însemna că, în loc să avanseze, țările s-ar reține reciproc”, a concluzionat expertul.