Un proiect care vine să crească disponibilitatea serviciilor pentru persoanele cu tulburări de spectru autist și tulburări genetice în R. Moldova a fost lansat de Asociația Obștească SOS Autism, cu ajutorul financiar al Cehiei. Proiectul presupune identificarea nevoilor și lacunelor în cadrul legislativ, procurarea diverselor teste de diagnostic și deschiderea a două centre la Bălți și la Comrat, notează IPN.
Potrivit directorului Asociației, Aliona Dumitraș, numărul oficial de persoane cu tulburări de spectru autist din R. Moldova este mic din cauză că nu există instrumente necesare de diagnosticare, mai ales în regiuni. Lipsește screening-ul de diagnostic ADOS-2, care ar putea fi cumpărat de către stat.
„Diagnosticul copilului cu autism crește foarte vertiginos, de aceea ne-am propus să facem o cercetare în statistică și să arătăm statului că noi suntem. Această cercetare este bază a Legii autismului. Mizăm că statul va prelua cadrul aprobării acestei legi”, a subliniat Aliona Dumitraș, care este și părinte a unui copil cu autism.
Mariana Budaianu, președintele Asociației Obștești „Sprijin și Speranță” din orașul Ungheni și mama unui copil diagnosticat cu autism, spune că este foarte complicat și costisitor să le asiguri terapia de care au nevoie.
„Am fost nevoiți să venim pe o perioadă la Chișinău ca să facem terapia ABA, deoarece în Ungheni nu sunt asemenea centre, dar din motivul că nu am putut să o achităm, ar trebui să revenim înapoi la Ungheni. La moment primim o pensie de invalidate de 1600 de lei”, a spus Mariana Budaianu.
Katerina Silhankova, diplomatul pentru cooperarea de dezvoltare și comerț din cadrul Ambasadei Republicii Cehe, a menționat că Republica Cehă a început să susțină această inițiativă în 2018, când a fost lansată prima fază a proiectului. Au fost obținute mai multe succese, dar au mai rămas probleme care trebuie fi rezolvate, de aceea a fost lansată a două fază a proiectului.
Proiectul „Asistență Copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA) și alte afecțiuni genetice din Republica Moldova II” este continuarea unui proiect finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare prin partenerii proiectului ADRA Czech Republic, ADRA Moldova. Valoarea proiectului este 570 de mii de euro.