Asociația Promo-LEX a venit cu un apel către autoritățile de la Chișinău în contextul vulnerabilităților școlilor românești din regiunea transnistreană la început de an de învățământ.
Astfel, sursa citată a reamintit că timp de peste trei decenii, cele opt școli românești din regiunea transnistreană se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea separatiștilor de la Tiraspol.
„Anul școlar în aceste instituții a început în aceeași atmosferă de presiune și izolare ca și anii precedenți. Unele cadre didactice au menționat că „miliția” locală a supravegheat de la distanță desfășurarea careurilor festive. Asociația Promo-LEX reiterează importanța soluționării problemelor semnalate anterior, inclusiv în cele 3 hotărâri CtEDO – 𝐶𝑎𝑡𝑎𝑛 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙𝑡̦𝑖𝑖; 𝐵𝑜𝑏𝑒𝑖𝑐𝑜 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙𝑡̦𝑖𝑖; 𝐼𝑜𝑣𝑐𝑒𝑣 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙𝑡̦𝑖𝑖, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Așadar, la începutul anului școlar 2022, școlile cu predare în limba română continuă să desfășoare educația în sedii care nu sunt adaptate pe deplin procesului educațional, în timp ce sediile proprii au fost preluate de către administrația locală. În continuare există riscul înrolării forțate a elevilor claselor superioare în așa numita armată a regiunii, precum și sunt semnalate provocări în asigurarea libertății de circulație a bunurilor și mărfurilor”, a informat Promo-LEX.
În acest context, asociația a solicitat autorităților de la Chișinău, partenerilor externi, dar și organizațiilor care monitorizează respectarea drepturilor omului, „să manifeste atitudine proactivă în legătură cu problemele cu care se confruntă cele opt instituții de învățământ, pentru a asigura dreptul la educație tuturor copiilor, fără presiuni și intimidări”.