Nu există transparență în privința livrării gazelor naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Acestea sunt îngrijorările Comitetului pentru Unitate și Bunăstare de la Chișinău, care precizează că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos și și-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană, transmite TVR Moldova.
Membrii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare precizează că în contractul vechi cu Gazprom nu se stipula clar cine plătește pentru gazul livrat în regiunea transnistreană. În schimb, în noul document semnat cu gigantul rus este specificat expres că Republica Moldova decide dacă livrează sau nu gaz în stânga Nistrului. În cazul în care răspunsul este pozitiv, Moldovagaz este responsabilă și de achitarea datoriilor.
De la semnarea contractului cu Gazprom, regiunea transnistreană a acumulat datorii pentru gazul consumat de peste 1,1 miliarde de dolari.
„Guvernul Republicii Moldova este minoritar în alte subiecte de gestionare a întreprinderii Moldovagaz, dar în ceea ce ține de finanțarea regimului din stânga Nistrului, Gazprom și Federația Rusă au spus: „Dragi moldoveni, vă dăm vouă dreptul exclusiv, voi decideți, voi vă asumați, a voastră e datoria și voi o achitați”. Deci, noi ne-am asumat expres, se aduce o claritate că noi vom achita, din momentul în care s-a semnat acest acord adițional„, a explicat expertul economic Veaceslav Ioniță, membru CUB.
Experții au mai spus că argumentele despre catastrofa umanitară ce ar putea avea loc în regiunea separatistă transnistreană odată cu sistarea livrărilor de gaze nu sunt justificate. Mai ales că evaluările arată că sectorul economic din stânga Nistrului este apt să plătească acest consum, iar scutirea de plată nu face altceva decât să finanțeze autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol.
În opinia Comitetului pentru Unitate și Bunăstare, nici argumentul că Republica Moldova beneficiază de energie electrică mai ieftină din regiunea transnistreană nu este valid. Or, posibilul avantaj este de doar 20-30 de milioane de dolari, în comparație cu scutirea de peste un miliard de dolari pentru gaz.
„Cât este de etic ca noi să ne luăm angajamentul de a ne asuma o datorie, să dăm gaz și acolo e 1,3 lei, dar la noi e 29, 5 lei moldovenești?!„, se întreabă expertul economic Veaceslav Ioniță.
„În această anexă sunt prevăzute și cheltuielile privind transportul gazului. Întrebarea e cum de s-a ajuns să fie prevăzute suplimentar și cheltuielile pentru transport. În contract este reglementat foarte clar furnizarea gazului pentru malul drept al Nistrului, cu consecințele neachitării utilizării gazului. De ce Moldovagaz nu întrerupe gazul dacă în partea stângă nu se achită? Organele de drept au teren de lucru pentru anchetarea acestei situații, atât din perspectiva actelor de corupție, cât și din perspectiva trădării de patrie”, a menționat Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.
Membrii Comitetului se întreabă dacă în contractul cu Gazprom există o prevedere privind achitarea de către așa-numitele autorități de la Tiraspol a gazului consumat în stânga Nistrului, dar și în ce condiții și care este interesul Republicii Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău spun că acuzațiile sunt nefondate.
„Regretăm aceste declarații care nu au nimic în comun cu realitatea. Îndemnăm actorii politici să nu speculeze pe criza energetică în care se află întreaga Europă”, a precizat Alina Merlici, consilierul vicepremierului Andrei Spînu.
Totodată, reprezentanții Moldovagaz susțin că, de fapt, compania Tiraspoltransgaz este cea care are datorii. „Furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către Moldovagaz, ci este condiționată de încheierea unui acord între Tiraspoltransgaz și Moldovagaz. Iar diferența dintre prețul livrărilor de gaze către regiunea transnistreană și tarifele stabilite de autoritățile din regiune pentru consumatori este datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz„, a declarat Vadim Ceban, șeful Moldovagaz.
„Cerem modificarea componenței reprezentanților statului în Consiliul de Administrație a Moldovagaz și instituirea unui control public prealabil asupra tuturor indicațiilor sau politicilor care le sunt transmise și pe care trebuie să le adopte în cadrul ședințelor„, a specificat Igor Munteanu, fondatorul Comitetului pentru Unitate și Bunăstare de la Chișinău.
În următoarele zile, Republica Moldova va plăti către Gazprom un avans de peste 33 de milioane de dolari pentru gazul furnizat în septembrie. Deocamdată, concernul rus nu a confirmat daca va asigura Republica Moldova cu gaze și după 1 octombrie. Oficialii de la Chișinău spun că dacă rușii vor refuza, atunci vor fi folosite rezervele de 35 de milioane de metri cubi de care dispune Republica Moldova.