Rusia continuă să finanțeze evenimente de propagandă sovietică și de război în diferite localități din Republica Moldova, în timp ce autoritățile de la Chișinău susțin că nu au auzit despre acestea.
La începutul lunii decembrie, de exemplu, la Bălți, a fost organizat un concert de cântece rusești, la care au participat zeci de copii și maturi. În cadrul evenimentului, au fost promovate mesaje de propagandă sovietică, iar majoritatea participanților a purtat uniforme militare din timpurile deja apuse, transmite TVR Moldova.
Concertul de cântece de propagandă sovietică a avut loc pe 3 decembrie, la Palatul culturii din Bălți. În descrierea evenimentului, de pe pagina de Facebook a „Casei Ruse din Chișinău”, se spune că acțiunile sunt dedicate „Zilei ostașului necunoscut„. Aceasta este o sărbătoare în Rusia dedicată comemorării soldaților ruși căzuți pe câmpul de luptă. Astfel, la Bălți, au fost interpretate cântece sovietice, iar participanții au promovat mesaje propagandistice.
Evenimentul a fost sponsorizat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova și Administrația Moscovei. Reprezentanții Ministerului Culturii de la Chișinău au spus că aud pentru prima dată despre acest concert, chiar dacă de atunci au trecut două săptămâni.
„Personal nu cunosc despre acest eveniment, trebuie să vedem în baza căror acte se organizează, care este scopul și care este gama activităților”, a menționat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii de la Chișinău.
Totuși, se pare că acest concert de la Bălți nu este nici pe departe singurul eveniment prin intermediul căruia se încearcă promovarea așa-ziselor valori sovietice.
Coincidență sau nu, tot la începutul lunii decembrie, în cinci școli și licee din Republica Moldova au avut loc expoziții cu tematică militară sovietică. Au fost expuse obiecte, muniții și echipamente sovietice, iar unul dintre organizatori le-a vorbit copiilor despre cel de-al Doilea Război Mondial.
Pe 7 decembrie 2022, un eveniment similar a avut loc la biblioteca din satul Brătușeni, raionul Edineț, două zile mai târziu, la gimnaziul din localitatea Egorovca, raionul Fălești, iar miercuri, 14 decembrie, în satul Stoianovca, raionul Cantemir. La așa-zisa lecție de istorie au participat zeci de copii și chiar cadre didactice.
Directorul gimnaziului din Egorovca, Nadejda Spirina, susţine că evenimentul a fost doar unul informativ şi nimic mai mult. „Nu este nicio propagandă. Oamenii fac săpături arheologice, și el (n.red. organizatorul) a povestit despre descoperirile pe care le-a făcut pe teritoriul Republicii Moldova. Este mai mult despre veteranii basarabeni„, a spus Spirina.
Acțiunea este organizată de Alexei Petrovici, președintele unei organizații care promovează istoria și patriotismul rus în Republica Moldova.
„Expoziția „Stalingradul nemuritor”, este un proiect educațional amplu, dedicat aniversării a 80 de ani de la evenimentele celui de-Al Doilea Război Mondial. 80 de ani de la lupta pentru Stalingrad (n.r. Sankt-Petersburg). Noi facem aceste expoziții ca toți să înțeleagă că toți, rușii, germanii, românii care au fost implicați în lupte, au avut mari pierderi. Și că războiul este un lucru dezastruos”, a menționat el.
Șirul de evenimente a început pe 19 octombrie 2022 și se va încheia în februarie 2023. Astfel de manifestări vor fi organizate în alte 15 instituții de învățământ din Republica Moldova.
Presa de la Chișinău a încercat să afle opinia Ministerului Educației din R. Moldova, dar și cea a Ministerului de Externe în legătură cu aceste evenimente, dar reprezentanții instituțiilor au spus că se vor documenta și vor reveni ulterior cu o reacție în acest sens.
Amintim că, în perioada stării de urgență, propaganda războiului este interzisă prin lege în Republica Moldova, iar de respectarea acestei norme se ocupă Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău.