În Republica Moldova sunt respectate drepturile omului, iar vorbitorii de limba rusă sunt integrați și au toate posibilitățile pentru a se afirma. Asigurările vin din partea lui Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova, în contextul în care Moscova a acuzat Chișinăul că prin adoptarea noului Cod electoral ar fi încălcat drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă.
„Este un stil agresiv, tipic pentru o țară care nu are nimic în comun cu democrația, în care drepturile omului nu sunt respectate, în care pentru singurul fapt că tinerii ies în public cu o hârtie pe care scrie opriți războiul sunt arestați, băgați la pușcărie. Iată astfel de țară nu are dreptul să ne spună nouă despre drepturile omului. În Republica Moldova sunt respectate drepturile omului, vorbitorii de limba rusă au toate posibilitățile, sunt integrați foarte bine, se regăsesc în activități care sunt aproape de chemarea lor”, a declarat Igor Grosu pentru presa de la Chișinău.
În acest sens, oficialul a amintit și despre cazul ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, care imediat după declanșarea războiului în Ucraina le-a cerut rușilor din Republica Moldova să se plângă la misiunea diplomatică dacă sunt persecutați, iar răspunsurile s-au rezumat la următorul: „Vă rugăm frumos, lăsați-ne în pace și nu aveți grijă de noi. Noi ne simțim bine în Republica Moldova”.
Astfel, președintele Parlamentului Republicii Moldova a catalogat acuzațiile venite de la Moscova drept „atacuri grosolane, la limita inculturii pe care o să le mai vedem”. „Îi deranjează faptul că noi dorim să fim un stat european, îi deranjează că ne-am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, cu electricitate, că am obținut statutul de candidat pentru aderare la UE”, a adăugat Igor Grosu.
El a mai specificat că Republica Moldova a ales, la ultimele două scrutine electorale, să fie alături de „lumea păcii”, adică alături de UE, nu alături de „lumea războiului”, a celor care „vin cu armată, dacă ceva nu le place, care îți închid gazul sau îți trimit propagandă”.
Amintim că, săptămâna trecută, Rusia s-a arătat nemulțumită de noul Cod electoral, adoptat recent de Parlamentul Republicii Moldova, care exclude tipărirea buletinelor de vot și în limba rusă. Potrivit Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, această modificare ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ar înrăutăți relațiile cu Moscova.