Rusia s-a arătat nemulțumită de noul Cod electoral, adoptat recent de Parlamentul Republicii Moldova, care exclude tipărirea buletinelor de vot și în limba rusă.
Potrivit Mariei Zaharova, purtătorul de al Ministerului rus de Externe, această modificare ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ar înrăutăți relațiile cu Moscova.
„Schimbarea legislației electorale reprezintă o chestiune internă a fiecărui stat, inclusiv a R. Moldova. Însă, documentul la care ați făcut referire (noul Cod electoral – n.red.) atinge interesele populației ruse și rusofone din Republica Moldova. Chemăm conducerea R. Moldova să dea dovadă de bun simț și să nu întreprindă acțiuni care pot duce la escaladarea situației și așa încordate din republică, dar și pot deteriora relațiile bilaterale cu Rusia” a declarat Zaharova în cadrul unui briefing.
Reprezentată Ministerului de Externe de la Moscova a mai spus că aproximativ 80% dintre cetățenii R. Moldova cunosc limba rusă la un nivel sau altul, iar peste 220 de mii dintre aceștia au și cetățenia rusă.
„A luat cineva în considerare aceste date? (…) Am vrea să sperăm că această decizie, adoptată doar cu votul deputaților PAS, nu va duce la încălcarea drepturilor rusofonilor și eliminarea acestora din procesul de vot. Vreau să vă aduc aminte că, în toamna anului 2020, pe când cetățeanca României Maia Sandu era încă o candidată la postul de președinte, aceasta a declarat că va depune toate eforturile ca utilizarea limbii ruse să fie la nivel și a cerut să nu fie crezute informațiile precum că, după ce va fi aleasă, drepturile rusofonilor vor fi încălcate. Deci se dovedește că ea a mințit atunci? Iar structurile internaționale nu vor să observe acest lucru” a adăugat Zaharova.
Amintim că Parlamentul de la Chișinău a adoptat, la 1 decembrie, un nou Codul electoral al Republicii Moldova. Documentul are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor.
De asemenea, noul Cod electoral prevede tipărirea buletinelor de vot doar în limba română, iar în limbile minorităților etnice, inclusiv cea rusă, vor fi tipărite materialele electorale informative, care vor explica procesul electoral.