Parteneriatul Estic al Uniunii Europene cu Republica Moldova a adus relațiile la un nou nivel, în urma acestui acord două treimi din schimburile comerciale fiind direcționate spre UE. Declarațiile aparțin istoricului și analistului politic arădean, Antoniu Martin, care amintește în acest context și liberalizarea regimului de vize.
„Din 2009, când a avut loc summit-ul fondator al Parteneriatului Estic, U.E. a contribuit semnificativ la consolidarea instituțională și a bunei guvernanțe, la creșterea oportunitărilor de afaceri, la interconectarea domeniului energetic și al transporturilor și nu în ultimul rând la mobilitatea persoanelor din statele implicate”, a subliniat acesta.
Potrivit lui Antoniu Martin, acordurile de liber schimb încheiate în 2014 între UE și Republica Moldova, Georgia și Ucraina au adus relațiile cu aceste state la un nou nivel.
„În cazul Republicii Moldova, în urma acestui acord două treimi din schimburile comerciale ale acestui stat sunt direcționate spre U.E. De asemenea, regimul de vize s-a liberalizat, conectivitatea cu U.E. este crescută, iar sistemul democratic a devenit mult mai solid”, a mai precizat istoricul.
Istoricul arădean mai adaugă că, în schimbul implementării reformelor politice și economice, „Parteneriatul Estic oferă statelor asociate relații comerciale noi, acorduri de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, măsuri în scopul liberalizării regimului de vize, facilitându-se astfel apronfundarea cooperării bilaterale cu U.E”.
Parteneriatul Estic al Uniunii Europene are ca obiectiv major consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase state din Europa de Est și Cauzacul de Sud: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia și Azerbaidjan.
Istoricul Antoniu Martin predă, în cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din Chișinău, cursuri legate de totalitarism și democrație în secolul XX și de construcția europeană.