Uniunea Europeană este determinată să crească asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova și să susțină acest stat în procesul său de integrare europeană. Declarația a fost făcută de Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, care se află astăzi într-o scurtă vizită la Chișinău.
Astfel, oficialul danez a subliniat că Republica Moldova este un prieten important al Danemarcei și că în continuare se va consolida un parteneriat și mai puternic între aceste două state.
„Înainte de a ajunge la Chișinău, am fost în Ucraina și am văzut cu ochii mei distrugerile teribile cauzate de războiul ilegal și de atacurile brutale ale Rusiei. Distrugerea infrastructurii din Ucraina afectează mult și R. Moldova, iar consecințele se răsfrâng asupra prețului la gaz, electricitate. Noi, în cadrul UE, lucrăm mult pentru a vă ușura această povară și suntem determinați să sporim asistența macrofinanciară pentru R. Moldova la suma de 295 de milioane de euro. (…) Astăzi am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru Republica Moldova. Am discutat și despre tranziția verde și cred că avem mai multe domenii în care am putea conlucra foarte strâns cu Republica Moldova”, a declarat Mette Frederiksen, în cadrul unui briefing, susținut în comun cu președintele Maia Sandu.
La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a subliniat că un stat democratic nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război și de interesele Rusiei, precizând că Republica Moldova poate supraviețui aici ca un stat democratic doar aderând la Uniunea Europeană.
„Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice în care cetățenii trăiesc în pace și prosperitate. Iar pacea în R. Moldova depinde de rezistența ucrainenilor”, a menționat Maia Sandu.
Ea a mai adăugat că aceasta este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în Republica Moldova, exprimându-și siguranța că această vizită va da un impuls nou colaborării dintre cele două state.
În acest sens, Maia Sandu a remarcat că există potențial de cooperare în domeniul energiei regenerabile și cel al gestionării deșeurilor, capitole la care Danemarca este lider european recunoscut. De asemenea, șefa statului a mai afirmat că se dorește și creșterea schimburilor economice și a investițiilor daneze în Republica Moldova.