Dacă în procesul de negocieri „5+2” pentru reglementarea transnistreană, două părți sunt în război din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante. Declarații în acest sens au fost făcute Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu pentru presa de la Chișinău cum vede evoluția acestui conflict și ce rol ar avea în procesul de integrare în UE, diplomatul a remarcat că subiectul va fi relevant pentru următoarele etape de integrare.
„Conlucrarea pe care o avem cu regiunea transnistreană este parte a activității pe care o avem cu R. Moldova în ansamblu. De exemplu, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător vizează inclusiv regiunea transnistreană și vedem asta ca pe una din istoriile de succes, întrucât aproximativ o treime din exporturile efectuate de regiunea transnistreană merg spre UE. Deci, aceasta este o regiune care, de asemenea, este integrată în UE. Desigur, subiectul va fi relevant pentru următoarele etape de integrare și va fi necesar de a examina fiecare capitol de negociere. Între timp, este important să existe un dialog permanent între cele două maluri ale Nistrului pentru a rezolva chestiunile importante pentru viața oamenilor. Totodată, în ceea ce privește discuțiile asupra subiectelor mai majore, cum ar fi soluțiile politice, cel mai probabil nu este momentul oportun, pentru că dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante”, a punctat Janis Mazeiks.
El a mai adăugat că la această etapă, angajamentul UE cu regiunea transnistreană vizează comerțul și realizarea măsurilor de promovare a încrederii.
„Există un set de proiecte direcționate spre ambele maluri ale Nistrului pentru a promova încrederea între cetățeni și pentru a stabili contacte. Recent am participat la o ceremonie de acordare a distincțiilor unor oameni de afaceri de pe ambele maluri. Deseori acordăm granturi sau servicii de consiliere, există un HUB de afaceri la Tiraspol, pe care îl susținem. Deci, sprijinul nostru este acolo unde trebuie. Totuși, la această etapă, primordial este dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, pe care îl susținem”, a conchis ambasadorul UE la Chișinău.