Relațiile Rusiei cu Republica Moldova sunt „foarte tensionate” în prezent. Declarații în acest sens au fost făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar urmări o agendă antirusească.
Oficialul rus și-a manifestat nemulțumirea față de recentele afirmații ale noului premier de la Chișinău privind necesitatea „demilitarizării regiunii separatiste transnistrene”.
În acest sens, Rusia „a recomandat” Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudență în ceea ce privește regiunea separatistă transnistreană.
„Rusia rămâne parte responsabilă în ceea ce privește procesul de reglementare transnistreană și continuă să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare. Dorim să le recomandăm omologilor noștri moldoveni să fie extrem de atenți în această privință”, a declarat Peskov citat de presa rusă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, relațiile Rusiei cu Republica Moldova „sunt deja foarte tensionate”.
„Conducerea R. Moldova se concentrează, probabil, pe tot ce este antirusesc și, de asemenea, alunecă în isterie antirusească. Lipsa unei poziții constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova, ci dăunează relațiilor bilaterale”, a spus Peskov.
Menționăm că la sfârșitul săptămânii trecute, Dorin Recean, noul premier de la Chișinău, a vorbit despre necesitatea „demilitarizării Transnistriei” și evacuării trupelor rusești din regiune, subliniind importanța integrării economice și sociale a cetățenilor din regiunea transnistreană în Republica Moldova.
Noul Guvern de la Chișinău a fost învestit în funcție joi, 16 februarie, la câteva zile după ce fostul premier Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia.
Aceste schimbări au avut loc în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, acum două săptămâni, de la tribuna Consiliului European, despre interceptarea unui plan al serviciilor secrete ruse de destabilizare a Republicii Moldova. Informații care au fost confirmate ulterior și de autoritățile de la Chișinău.