Este necesar să îi protejăm pe cetățenii R. Moldova, „amprentele” Rusiei pot fi găsite peste tot în acest mic stat, iar aliaţii NATO „trebuie să îi ajute cu toţii” de dragul stabilităţii în Europa, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, potrivit CNN și news.ro.
Morawiecki a acordat duminică un interviu la CBS News, unde a fost întrebat dacă are dovezi că Rusia va încerca să mute conflictul şi în alte state, inclusiv în Polonia, în condiţiile în care R. Moldova, unul dintre vecinii Ucrainei, a avertizat că există un complot pentru răsturnarea guvernului şi deschiderea unui nou front în război.
„Ei bine, în primul rând, pot vedea tot mai multe provocări în jurul nostru. Una dintre rachetele sistemului de apărare ucrainean a căzut pe teritoriul polonez, omorând oameni. Şi aceasta a fost o consecinţă directă a unui atac cu rachete din partea Rusiei asupra Ucrainei. Acum câteva zile, o altă rachetă a trecut peste teritoriul României. A fost trimisă pe deasupra teritoriului României şi da, văd multe amprente ale forţelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova. Aceasta este o ţară foarte, foarte vulnerabilă şi noi toţi trebuie să-i ajutăm. Polonia oferă sprijin financiar pentru ca Moldova să supravieţuiască în această perioadă foarte dificilă”, a precizat premierul Poloniei.
De asemenea, oficialul polonez a menționat că statele NATO sunt în siguranță, dar că nu ar fi vorba doar despre siguranța acestora.
„Este vorba, de asemenea, despre crearea stabilităţii în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă. Şi dacă nu reuşim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă-tampon, ceea ce nu este nu este corect”, a arătat Mateusz Morawiecki.
Pe de altă parte, întrebat dacă are vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai multe trupe – sau că vor face o bază permanentă aici, premierul polonez Morawiecki a declarat la CBS că Varşovia – care se pregăteşte să-l primească săptămâna viitoare pe preşedintele Joe Biden – are discuţii în curs cu Washingtonul „cu privire la posibilitatea de a le face prezenţa mai permanentă şi de a le mări numărul”.