Parlamentul de la Chișinău a demarat ieri procesul de recunoaștere legală a limbii române în locul „limbii moldovenești”, ceea ce ar trebui să aibă efecte și asupra românilor din Ucraina. Este opinia lui George Damian, istoric de la București.
El a remarcat în acest sens că deputații de la Chișinău au făcut un gest curajos.
„Este eliminată astfel din punct de vedere legal o invenție stalinistă folosită mai bine de un secol ca instrument de asimilare etnică a românilor dintre Prut și Nistru. Nu este de mirare că moștenitorii imperialismului sovietic se opun recunoașterii oficiale a limbii române în Republica Moldova. Ce mă miră este contorsiunea mentală a unor experți și jurnaliști de la București care consideră că nu ar fi trebuit făcut acest pas”, a scris George Damian pe pagina sa de Facebook.
Potrivit istoricului, „dispariția legală a invenției sovietice „limba moldovenească” ar trebui să aibă consecințe și asupra românilor din Ucraina, rămâne să vedem cum se va întâmpla asta”.
Menționăm că Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 2 martie 2023, în prima lectură, proiectul de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația, dar și în Constituția Republicii Moldova.
Menținerea denumirii de limbă „moldovenească” în Constituția Republicii Moldova a avut un impact negativ de-a lungul timpului și asupra comunității românilor din Ucraina. În acest context, România a cerut în repetate rânduri Ucrainei să recunoască „inexistența limbii moldovenești”.
Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată artificial în „români” și „moldoveni” (în total circa 500.000).