România va finanța 58 de proiecte de infrastructură în Republica Moldova din prima tranșă a asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro.
Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după o întrevedere cu omologul său din România, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Chișinău.
„Sunt bucuros să anunț, împreună cu domnul prim-ministru, că deja 58 de proiecte de infrastructură din Programul „Satul European” vor fi valorificate imediat. Suplimentar, vor fi dotate laboratoare în școli și vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copiii noștri. Aceasta este prima etapă, cu o valoare totală de 25 de milioane de euro, de realizare a acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, oferită generos de România. Proiecte de acest gen țintesc îmbunătățirea calității vieții a fiecărui cetățean”, a declarat premierul de la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul de la București.
Dorin Recean a mai amintit, în discursul său, despre proiectele finanțate până acum de România pentru cetățenii din Republica Moldova, printre care burse pentru elevi și studenți, SMURD, modernizarea a sute de grădinițe, donații de microbuze școlare, renovarea clădirilor din patrimoniul cultural, furnizarea resurselor energetice, etc.
În acest context, oficialul de la Chișinău a mulțumit României pentru tot sprijinul, subliniind că R. Moldova a reușit să treacă de această iarnă cu bine grație ajutorului acordat de România și de alte state UE.
Cei doi premieri au anunțat că au convenit acțiuni comune de perspectivă pentru programul de învățare a limbii române de către minoritățile naționale din R. Moldova, precum și în domeniile energiei, tehnologiilor informaționale, telecomunicațiilor, serviciilor financiar-bancare, integrării piețelor de capital și turismului.
„Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră. Primul jalon concret – în luna mai lansăm circulația pe podul de pontoane Leova – Bumbăta. Urmează modernizarea a trei poduri existente Sculeni – Sculeni, Cahul – Oancea, Leușeni – Albița. Pentru aprilie țintim aprobarea și semnarea acordurilor corespunzătoare. Muncim pentru creșterea capacității de interconectare a rețelelor electrice și pentru integrarea infrastructurii de piață energetică prin organizarea platformelor de comercializare. Cetățenii noștri vor simți beneficiile colaborării guvernelor de la Chișinău și București și urmare a activării, în luna aprilie, a controlului comun la punctul de trecere Leușeni – Albița”, a menționat Dorin Recean.
La rândul său, Nicolae Ciucă, premierul României, a salutat decizia istorică de oficializare a limbii române în Republica Moldova, precum și „repararea unor nedreptăți din perioada sovietică, gest care reconfirmă comunitatea de istorie, limbă și cultură dintre România și R. Moldova și profunzimea legăturilor spirituale”.
Totodată, el a remarcat deschiderea instituțiilor din Republica Moldova, atât centrale, cât și cele locale, pentru consolidarea legăturilor profunde dintre cele două state și a reiterat că Bucureștiul va oferi tot sprijinul necesar pentru a „facilita procesul de aderare și de conectare a Republicii Moldova cu spațiul european”.
Nicolae Ciucă a mai dat asigurări că România va continua să sprijine R. Moldova în domeniul apărării, fortificării sectorului energetic, sectorului cibernetic pentru a putea face față provocărilor și amenințărilor din partea Rusiei.
„Războiul din Ucraina, implicațiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum și acțiunile tot mai agresive de destabilizare susținute de Rusia și de interesele locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă și constantă între țările noastre. De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a declarat șeful Guvernului de la București.
Premierul României a mai subliniat că Republica Moldova se bucură în prezent „de un capital de simpatie fără precedent la nivel european și internațional”, accentuând necesitatea ca acest stat să devină un furnizor de stabilitate în regiune.
Menționăm că premierul Nicolae Ciucă întreprinde astăzi, 23 martie, o vizită oficială în Republica Moldova, acolo unde s-a mai întâlnit cu președintele Maia Sandu, dar și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.