Rusia a acuzat din nou autoritățile de la Chișinău că ar distruge Republica Moldova din interior, promovând „interesele altor state”, inclusiv ale României.
Acuzațiile au venit din partea Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe și au fost făcute chiar în ziua în care Nicolae Ciucă, premierul României, a întreprins o vizită la Chișinău.
„Conducerea oficială a R. Moldova implementează un curs antirusesc, ceea ce e un lucru foarte rău, devastator pentru ei, pentru regiune. Cel mai groaznic e că guvernanții din Moldova promovează un curs antimoldovenesc. Conducătorii acestui stat lucrează în interesele altcuiva”, a spus oficialul rus.
Totodată, Zaharova a insinuat că Maia Sandu lucrează în interesul României, deoarece aceasta deține și cetățenia română.
„Președintele R. Moldova este cetățeanul altei țări și lucrează în folosul altui stat. E vorba de distrugerea Moldovei din interior, în interesul altor state. Eu vreau să-mi amintesc un caz în care un stat, care are instituții democratice, care trebuie să promoveze voința poporului singur să-și distrugă suveranitatea națională, cultura națională, politica națională. Nu-mi amintesc așa ceva. Acest proces are loc deschis și nimeni în Moldova nu poate face nimic”, a declarat ea.
În acest context, reprezentanta diplomației ruse s-a arătat din nou deranjată de adoptarea legii ce stabilește că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
„În speță, mă refer aici la legea prin care „limba moldovenească” a devenit limba română. Denumirea limbii e română acum. Asta în pofida faptului că în istorie, în literatură, în mediul academic, în primul rând, nu vorbim despre punctul de vedere al unui sau altui politician, vorbim de știință – limba moldovenească a existat, există și va exista. Dar au venit niște oameni, care pur și simplu au inventat o lege din aer, din nimic și au denumit altfel limba vorbită în Moldova. Dar pe de altă parte, am văzut experimentele care au avut loc în Ucraina. Este un concept al Occidentului de a șterge și distrugere țările pe care le tutelează. Acum acest experiment este implementat în țara prietenă R. Moldova”, a spus Zaharova în cadrul unui briefing.
Menționăm că Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 16 martie, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Ulterior, Maria Zaharova, reprezentanta diplomației ruse, și-a manifestat de mai multe ori nemulțumirea față de această lege, lansând, pe contul său de Telegram, o serei de atacuri atât la adresa Republicii Moldova, cât și la adresa României.
În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a solicitat Rusiei să nu admită „ingerințe în treburile interne” ale Republicii Moldova, subliniind că „este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie”.