Sensul unităţii şi păcii propuse de Partidul Umanist din Moldova prin solicitarea de a fi interzisă organizarea acţiunilor publice în ziua de 1 decembrie nu poate conduce decât la o confuzie impardonabilă între asumarea unei poziţii în exprimarea publică a identităţii individuale şi colective ( prin acţiunea de a sărbători, să luăm aminte) şi o potenţială viziune radicală, extremistă care, aplicată, ar genera dezordine publică sau uzurparea puterii de stat, prin încălcarea prevederilor constituţionale – ,,Orice tentativă de soluţionare radicală a problemelor de acest gen nu face decât să aprofundeze criză în care ne aflăm”. Unde este analogia? Pe data de 1 decembrie, cei care vor sarbatori Unirea tuturor românilor ( !) nu vor nesocoti Constituţia Republicii Moldova. Atât de simplu este raţionamentul, iar confuziile vehiculate public au caracter vădit rău intenţionat, servind discursului comuniştilor, preluat din manualele de propagandă sovietică. Un scurt exemplu, cules la sfărşitul anului trecut:
,,Totul a început înainte de 27 martie, când bizar, după atâţia ani de când sunt aicea, o organizaţie care acum nu mai există – ,,Noii Golani” progamaseră să vină nu-ştiu-câţi să sărbătorească ”rotunda” cifră de 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Şi având totuşi şi în România mulţi prieteni jurnalişti care sunt ceva mai echilibraţi aşa şi nu se joacă cu românismul cum se joacă unii pe aicea – român ori eşti, ori nu eşti, nu se poate, nu te duci să strigi de la tribună – era clar că era vorba de un anumit amestec şi acest lucru a fost demonstrat şi nu intru în amănunte, de modul în care televiziunile româneşti au prezentat evenimentele de aici.”
Sună cunoscut? Scenariul aparţine unui jurnalist care şi-a dedicat întreaga activitate jurnalistică omagierii regimului Voronin şi îl expunea încercând să explice abuzurile comise de regimul comunist asupra tinerilor care au protestat în aprilie 2009. În viziunea sa, 7 aprilie a reprezentat o lovitură de stat.
Pe data de 1 decembrie 2010 se împlinesc 92 de ani de la Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia, iar acest eveniment va fi sărbătorit şi la Chişinău de către toţi aceia care îşi doresc, care se identifică drept români şi care îşi cunosc drepturile ( stipulate chiar în Carta Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale).
P.S. Acţiunile desfăşurate cu această ocazie nu au caracter electoral. Aviz amatorilor!
Foto: Iulia Modiga
Indymedia România