Republica Moldova va fi sprijinită cu tot ceea ce este posibil în fața încercărilor de destabilizarea ale Rusiei. Asigurările au venit de la Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, după o reuniune comună, în format trilateral, cu președinții României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, la București.
Astfel, oficialul german a transmis că Republica Moldova nu este singură, ci beneficiază de un sprijin masiv la nivel internațional.
„În centrul discuțiilor noastre s-a aflat situația dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Vă spun foarte clar încă de la început că Republica Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară a primit statutul de stat candidat și salut cu câtă determinarea a abordat R. Moldova reformele indispensabile pentru aderarea la UE. R. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru în acest drum. Aceasta nu este singură și beneficiază de sprijin masiv internațional. Împreună cu Franța și România au fost organizate anul trecut trei conferințe de sprijin pentru R. Moldova. Sunt încrezător că cea de-a patra conferință, care va avea loc la toamnă, va fi un succes. Voi călători la Chișinău pe 1 iunie, pentru a participa la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a punctat Olaf Scholz în cadrul unei declarații comune cu președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.
De asemenea, cancelarul german a menționat că la reuniunea trilaterală de la București s-a discutat și despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, dar și despre consecințele directe asupra Republicii Moldova.
„Rusia trebuie să oprească, în sfârșit, acest război și să-și retragă trupele din Ucraina. Pentru că doar așa se va putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercările Rusiei de destabilizare în R. Moldova. Suveranitatea și integritatea fiecărui stat sunt inviolabile. Această prevedere se conține în actul final de la Helsinki, document semnat de Rusia. De aceea, sprijinim R. Moldova cu tot ce ne stă în putință, pentru ca să se apere de destabilizările puse la cale de Rusia”, a dat asigurări Scholz.
El a venit cu mesaje de mulțumire pentru președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis, remarcând atât solidaritatea Republicii Moldova față de Ucraina, cât și sprijinul necondiționat oferit de România pentru Republica Moldova.
„Coeziunea și solidaritatea sunt la ordinea zilei într-o perioadă în care politica imperialistă amenință realizările democratice și securitatea comună în Europa. Putem fi mândri de această solidaritate. Aceasta ne distinge și ne deosebește de mulți alții”, a mai spus cancelarul Germaniei.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua „să fie ferm și neabătut” alături de Republica Moldova.
„Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din R. Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon. Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul UE. R. Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni. România va fi mereu alături de R. Moldova și suntem uniți la nivelul UE în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a adăugat că avem „o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova”.
De cealaltă parte, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mulțumit României și Germaniei pentru sprijinul acordat în diverse domenii, inclusiv în parcursul spre aderarea la UE.
„Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război, dar și de atacuri hibride, orchestrate de la Kremlin, menite să ne slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere. Iar sprijinul partenerilor noștri, în special al Bucureștiului și Berlinului, este foarte apreciat”, a subliniat Maia Sandu.
Șefa statului a dat asigurări că R. Moldova va fi în continuare un apărător al libertății și demnității umane și un partener sigur în regiune. „În vremuri dificile, în care valorile noastre sunt atacate și puse la îndoială de regimuri autoritare, țările democratice trebuie să lucreze împreună și să se ajute reciproc. (…) Împreună suntem mai puternici”, a subliniat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova și-a încheiat discursul, menționând că îi așteaptă pe președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz, pe 1 iunie la Chișinău, unde va avea loc a doua Reuniunea a Comunității Politice Europene, eveniment la care sunt așteptați în jur de 50 de șefi de state și de guverne.
Amintim că astăzi președintele României, Klaus Iohannis, a găzdui o reuniune trilaterală la care a participat împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cancelarul Olaf Scholz, aflați într-o vizită la București.