18 localități din Ucraina și Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 1,8 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Astfel, UE sprijină comunitățile în gestionarea crizei generate de război și recuperarea economică rapidă. Banii vor fi alocați în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică”, iar 70% din granturi vor ajunge la autoritățile publice locale din Ucraina.
Câștigătorii granturilor au fost anunțați astăzi de către reprezentanții Comisiei Europene și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
La categoria de granturi „Răspuns și redresare imediată”, care vizează sprijinirea necesităților imediate ale persoanelor afectate de război, au fost selectate șapte orașe: Chortkiv (regiunea Ternopil), Chortkiv (regiunea Sumy), Kamianets-Podilskyi (regiunea Khmelnytskyi), Slavuta (regiunea Khmelnytskyi), Velyka Oleksandrivka (regiunea Herson) din Ucraina, precum și comunele Cărpineni și Volintiri din R. Moldova.
La categoria „Recuperare și anticipare”, care vizează sprijinirea autorităților publice locale în calea dezvoltării durabile, au fost selectate următoarele 11 orașe: Bucha (regiunea Kiev), Cernăuți, Harkiv, Nizhyn (regiunea Cernăuți), Nova Kakhovka (regiunea Herson), Slavutych (regiunea Kiev), Velyki Luchky (regiunea Zakarpattia), Voznesensk (regiunea Mykolaiv) din Ucraina și Copceac, Cimișlia și Drochia din Republica Moldova.
Granturile acordate la prima categorie sunt de 30 000 – 50 000 de euro, nefiind necesară vreo cofinanțare, iar la a doua – între 70 000 și 100 000 de euro, fiind nevoie de o cofinanțare de cel puțin 20%.
„Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și Republica Moldova este de neclintit. În ambele state, autoritățile publice locale au depus eforturi neobosite pentru a răspunde situațiilor de urgență, pentru a proteja cetățenii, dar și pentru a pune bazele reconstrucției unei economii dinamice. Prin componenta de granturi pentru răspuns și recuperare din cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică”, ne propunem să sprijinim autoritățile publice locale în eforturile lor de a pune bazele trainice și durabile pentru recuperarea economică”, a spus Gérald Audaz, liderul echipei pentru dezvoltare economică, conectivitate și tranziție ecologică în statele din Parteneriatul Estic din cadrul DG NEAR, Comisia Europeană.
Inițiativa „Primarii pentru creștere economică” (M4EG) a fost lansată de Uniunea Europeană în 2017. Din 2021, inițiativa finanțată de UE este implementată de PNUD, în strânsă cooperare cu UE, autoritățile publice locale și alți parteneri.