O instituție similară Direcției Naționale Anticorupție din România (DNA) ar putea fi creată în Republica Moldova.
Modul de funcționare, provocările și bunele practici ale DNA din România au fost prezentate în această săptămână angajaților Procuraturii Generale din R. Moldova și Procuraturii Anticorupție de la Chișinău de către fostul procuror-șef al DNA și ex-judecător la Curtea Constituțională a României, Daniel Morar.
Astfel, în cadrul discuțiilor cu procurorii din Republicii Moldova, expertul din România a oferit soluții pentru a depăși problemele cu care se confruntă Procuratura Anticorupție de la Chișinău, dar și sistemul de justiție.
„Atât Daniel Morar, cât și procurorul general interimar, Ion Munteanu, și procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au afirmat că este imperios necesară crearea unei instituții similare DNA în Republica Moldova, care va lupta împotriva corupției și va edifica un sistem de justiție eficient, independent, profesionist, accesibil și responsabil față de societate, care să corespundă standardelor internaționale și europene, să asigure supremația legii și respectarea drepturilor omului și să contribuie la asigurarea încrederii societății în actul de justiție”, se arată într-un comunicat de presă.
La rândul său, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, a recunoscut că actuala structură a instituției respective și a organelor de drept responsabile de combaterea corupției „nu a livrat rezultatele pe care le merită cetățenii noștri”.
„Dacă ne dorim o adevărată schimbare, e necesar să avem curajul să facem modificări reale în structură, organizare, oameni și legi pentru a obține rezultate concrete. Avem în țara vecină un model pentru așa un sistem care a reușit să contribuie la un drum sigur și irevocabil către Uniunea Europeană pentru România. Acum e momentul să mergem tranșant pe aceeași cale și în Republica Moldova în lupta cu corupția”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție.