Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, a oferit mai multe detalii despre actuala relație dintre Republica Moldova și Rusia.
Astfel, el a subliniat că în prezent relațiile dintre Chișinău și Moscova se rezumă la discuții între ambasadori, prin intermediul cărora se transmit mesaje.
„Se discută la nivelul ambasadelor și ambasadorilor și se transmit mesaje. Aceste mesaje sunt cunoscute în plan public. Noi condamnăm agresiunea Federației Ruse. Noi condamnăm, de altfel și multe alte măsuri, pentru că Rusia, timp de 30 de ani sprijină separatismul în Republica Moldova, menține ilegal trupe rusești în zona transnistreană, aplică mai multe restricții comerciale, embargouri – a blocat vinuri, exporturi de legume și fructe. Toate aceste politici neprietenoase ale Federației Ruse față de Republica Moldova se aplică de foarte mult timp și sunt regretabile și condamnabile”, a mai declarat Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni TV.
Șeful diplomației de la Chișinău a specificat că Republica Moldova va avansa în direcția UE, indiferent de viziunile de politică externă ale Rusiei.
„Rusia poate să-și formuleze viziunile și preferințele de politică externă așa cum își doresc reprezentanții acestui stat. Noi știm ce vrem, vrem pace, vrem democrație, vrem libertate, vrem în Europa și suntem siguri în acest proces. Vom avansa în direcția UE. Evident, vom răspunde, vom clarifica prin canale diplomatice toate aceste declarații”, a mai spus ministrul de Externe al R. Moldova.
Totodată, fiind întrebat dacă răspunsurile diplomației de la Chișinău sunt pe măsura agresiunii verbale venite de la Moscova, Nicu Popescu a subliniat că „ține de demnitatea noastră să avem un limbaj calm, ferm și principial”.
„Nu cred că este cazul să măsurăm eficacitatea și eficiența unui serviciu diplomatic… Noi facem declarații, dar ceea ce contează pentru Republica Moldova sunt acțiunile. Acțiunile noastre ne aduc în UE și ne asigură sprijin. Declarativ – răspundem, dar cred că ține și de demnitatea noastră să avem un limbaj corect, calm, ferm și principial, fără să ne angajăm neapărat într-o degradare a discuției internaționale. Sunt ferm convins că interesul Republicii Moldova este bine servit în politica externă de o voce principială și calmă, dar fără abuzurile verbale pe care le mai observăm din partea Rusiei”, a adăugat șeful diplomației de la Chișinău.
Menționăm că, în ultima perioadă, Rusia a lansat săptămânal acuzații nefondate și amenințări la adresa Republicii Moldova. La rândul său, Chișinăul a reacționat ferm de fiecare dată, dezmințind toate falsurile venite de la Moscova.
Bunăoară, miercuri, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a acuzat actuala guvernare de la Chișinău de încălcarea criteriilor de la Copenhaga, care trebuie respectate de către statele membre ale UE și de statele candidate la UE.
În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat aceste declarații drept inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu R. Moldova și i-a recomandat reprezentantei diplomației ruse să consulte Constituția Federației Ruse.