Republica Moldova va denunța alte două acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).
Este vorba de acordul privind schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor și acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI. Hotărâri în acest sens au fost aprobate miercuri, 17 mai, de Guvernul de la Chișinău.
Astfel, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a explicat că acordurile respective „nu au fost utile niciodată” și a dat asigurări că denunțarea documentelor „nu va afecta în niciun fel activitatea companiilor”.
Totodată, el a solicitat o inventariere a tuturor celor circa 400 de documente semnate cu CSI.
În acest sens, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, a precizat că procesul de inventariere e în plină desfășurare. Astfel, s-a constatat că doar pe linia MAI din R. Moldova sunt încheiate 39 de acorduri cu CSI, dintre care 10 sunt deja considerate inoportune și vor fi denunțate.
Respectiv, primul acord denunțat astăzi este cel cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre ale CSI, semnat la Moscova pe 12 aprilie 1996.
„Acordul vizat și-a epuizat relevanța pentru Republica Moldova în scurt timp după semnarea acestuia. Acordul nu a produs niciun efect, întrucât nu a fost pus în aplicare de autoritățile statului. Diminuarea și ulterior sistarea în procesul de cooperare în domeniul securității frontaliere în cadrul CSI au impulsionat transferul cooperării în domeniul schimbului de informații cu statele de interes în plan bilateral. Respectiv, la etapa actuală se constată faptul că acordul în cauză nu mai este un instrument viabil. Denunțarea acordului nu va afecta drepturile și obligațiile ce derivă din alte tratate internaționale la care R. Moldova este parte”, a subliniat ministrul de Interne de la Chișinău.
Ulterior, în cadrul ședinței Guvernului de la Chișinău, a fost denunțat și acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI, încheiat la Kiev, pe 20 martie 1992.
„Republica Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor se face în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului. Astfel, acordul în cauză și-a pierdut actualitatea și nu este necesară semnarea unui alt tratat în acest domeniu”, a explicat Ion Gumene, secretar de stat al Ministerului Finanțelor de la Chișinău.
Menționăm că anterior, Republica Moldova a denunțat alte două acorduri cu CSI, care vizează crearea și activitatea televiziunii interstatale MIR. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat că Republica Moldova va părăsi și Adunarea Interparlamentară a CSI.