Republica Moldova ar trebui să părăsească spațiul CSI, să se alinieze la sancțiunile înaintate Rusiei de Uniunea Europeană și să decomunizeze instituțiile publice și media de simboluri ale „lumii ruse”. Declarațiile au fost făcute astăzi, 17 mai, de reprezentanți ai primului Parlament al R. Moldova ales în mod democratic (1990 – 1994) și de membri ai Asociației Istoricilor, transmite Radio Chișinău.
Pentru integrarea în Uniunea Europeană, Republica Moldova ar trebui să părăsească spațiul CSI, a spus în cadrul unei conferințe, istoricul Ion Negrei.
„Nu putem înainta, nu putem merge mai departe în UE având în spate această moștenire CSI-stă care s-a dovedit atât de nocivă, și în primul rând agresivă pe care noi o simțim în fiecare zi. Considerăm că în Adunarea Națională trebuie de subliniat și necesitatea evadării din spațiul propagandistic rusesc”, a adăugat el.
La rândul său, Alecu Reniță, deputat în primul Parlament de la Chișinău, a remarcat că trebuie să spunem un adio ferm „lumii ruse”, în special, prin securizarea spațiului informațional, prin ermetizarea acestuia de toată propaganda rusească.
„Noi trebuie să spunem foarte clar: „Adio lumii ruse, Adio imperialismului rusesc, Adio celora care vor să refacă Uniunea Sovietică!”. Trebuie să condamnăm toate formele de agresiune din spațiul post sovietic, și în primul rând de teroare la care este supus vecinul nostru – Ucraina”, a declarat fostul parlamentar.
Războiul din Ucraina este o afirmare a identității unei națiuni și ruperea de lumea rusă, iar R. Moldova ar trebui să preia exemplul țării vecine, a spus președintele Asociației Istoricilor, Anatol Petrencu.
„Ei se rup de lumea rusă prin ceea ce spun. Atenție la ceea ce spune Zelenski, el se adresează – ucraineni, ucrainence, Ucraina, ucrainean, ș.a. Chiar dacă în Ucraina trăiesc foarte mulți ruși, și alte naționalități. El se adresează națiunii majoritare. Acest mesaj trebuie să fie susținut și aici în R. Moldova, este straniu că dispare această noțiune de național, eu nu mai vorbesc de român, la noi încă nu se ajunge la această noțiune de român”, a spus Anatol Petrencu.
Totodată, deputați ai Primului Parlament și membri ai Asociației Istoricilor au îndemnat cetățenii să vină pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, la adunarea „Moldova Europeană pentru a susține parcursul european al R. Moldova.