În perioada 5 – 8 aprilie, la Poiana Braşov s-a desfăşurat Seminarul „Informaţie – Mesaj – Atitudine” organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Invitaţi la dialog au fost bloggerii din Republica, iar subiectele abordate au fost diverse şi deosebit de interesante. În cele patru zile de seminar au fost invitate personalităţi cu renume din mass-media românească. La eveniment a participat şi secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac care a menţionat că această acţiune a fost organizată pentru a fi un pas în plus spre cunoaşterea reciprocă, dar şi pentru a stimula abordarea unor subiecte foarte importante pe care majoritatea bloggerilor invitaţi la Poiana Braşov le dezbat adesea pe blogurile personale. Totodată, Eugen Tomac a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce dumnealui (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni) are drept scop medierea relaţiilor dintre România şi cei peste 10 milioane de români din afară ţării.
Astfel, în prima zi de discuţii domnul Dorin Matei, redactor-şef al revistei ”Magazin Istoric” a lansat tema de discuţie „Istorie, presă şi conştiinţă naţională”, discutând totodată despre independenţa blogurilor, despre importanţa acestora în cadrul societăţii şi despre rolul acestora în formarea opiniilor sociale şi rolul pe care îl deţin în formarea conştiinţei naţionale în republica Moldova. Dorin Matei a mai vorbit şi despre responsabilitatea bloggerilor şi despre calitatea de jurnalişti a acestora. În comunicarea sa, redactorul-şef al revistei „Magazin Istoric” a pus accentul asupra formării conştiinţei naţionale în Republica Moldova încă din perioada ţaristă şi până în prezent.
Un alt invitat la eveniment a fost Marian Voicu, senior editor TVR care a ţinut o prelegere cu titlul „Rolul mass-media în formarea şi dezvoltarea societăţii civile”. Discuţia s-a axat în jurul ideii dacă bloggingul este o formă de jurnalism şi dacă bloggerul este sau nu jurnalist şi are o responsabilitate socială în transmiterea şi formarea de ştiri, informaţii şi reportaje. Totodată participanţii la eveniment au vorbit despre reglementarea presei şi despre impunerea unui anumit cod deontologic în spaţiul blogosferei.
Invitat la seminar, profesorul Dan Dungaciu, Director al Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române a discutat cu bloggerii participanţi despre perspectivele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, văzute de la Chişinău şi Bucureşti. Tema lansată a generat o serie de discuţii despre cum este percepută (posibila) integrare europeană a Republicii Moldova, despre rolul României în cadrul relaţiei dintre R. Moldova şi UE. De asemenea, s-a discutat despre situaţia Transnistriei şi despre blocajul pe care îl provoacă acest conflict îl determină în parcursul european al ţării. Totodată, s-a discutat şi despre rolul, pe de o parte al clasei politice şi, pe de altă parte a societăţii civile, în ceea ce priveşte posibila integrare europeană a Republicii Moldova.
În cea dea doua zi a evenimentului, invitaţii au fost George Damian, Gabriel Basarabescu, Robert Turcescu, Nicoleta Eucarie şi Cezar Ion. Jurnalistul George Damian a vorbit despre transformarea mass-media şi noile mijloace de influenţă în societate, antrenând bloggerii prezenţi la discuţii. Un alt invitat, Gabriel Basarabescu, realizator emisiuni Radio România a discutat cu cei prezenţi despre „Jurnalism radio versus blogging”. În acest context s-a pus accentul asupra mibilizării active a bloggerilor şi despre rolul acestora de formatori de opinie în cadrul societăţii din Republica Moldova.
Robert Turcescu, jurnalist B1TV a discutat despre „Social media, bloggurile şi educaţia – metode noi pentru o lume nouă”, subliniind neprofesionalismul jurnalismului de astăzi, dar şi lipsa de interes a comunităţii mass-media în ceea ce priveşte realizarea ştirilor, emisiunilor de o calitate ce lasă de dorit.
Nicoleta Eucarie, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a stat la dispoziţia celor prezenţi în sală, răspunzând la întrebări. În acest context s-a discutat despre problemele legate de procesul de obţinere a cetăţeniei române. De asemenea, doamna preşedinte a menţionat că în anul 2012 s-au depus deja peste 37 de mii de cereri de cetăţeniei, iar personalul care lucrează la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, la Ambasada de la Chişinău şi la Consulatele de la Cahul şi Bălţi.
În cea dea treia zi de seminar, Radu Găină, realizator TVR a discutat cu bloggerii prezenţi despre Televiziune şi provocările postmodernităţii, despre „puterea” mass-media şi despre rolul acesteia în educarea societăţii româneşti. În acelaşi context, Maria Ţoghină, jurnalist, membră a Consiliului de Administraţie Radio România a discutat despre responsabilitatea jurnalistului versus ştirea senzaţională, subliniind dezechilibrul care s-a creat în scoetate în ceea ce priveşte jurnalismul de calitate şi ştirile de duzină, din categoria senzaţionalului şi a mondenităţii.
La eveniment a fost prezentă şi Doina Melinte, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, ca reprezentant al instituţiei pe care o conduce, instituţie care a organizat evenimentul de la Poiana Braşov alături de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În acest context s-a discutat despre rolul sportului, despre susţinerea culturii în societatea românească, dar şi despre potenţiale proiecte comune între instituţii, organizaţii, ONG-uri din România şi Republica Moldova. Domnul Emil Hurezeanu a ţinut o scurtă lecţie de istorie despre relaţiile româno-ruse, despre subiectul „Basarabia” în cadrul acestor relaţii.
La sfârşitul evenimentului, Bogdan Gavrilă a prezentat programul „E-governement – metoda eficientă de promovare a transparenţei guvernamentale” şi a lansat tema de discuţie „Viitorul bloggingului – ce urmează?” Fiind spre sfârşitul seminarului, discuţiile s-au desfăşurat într-un cadru relaxant, antrenând bloggerii la dialog, aceştia participând activ la discuţiile lansate.
Evenimentul a fost unul care a venit în sprijinul multor alte activităţi organizate de Guvernul României în ceea ce priveşte susţinerea românilor de peste hotare. La sfârşitul seminarului, bloggerii au primit diplome şi în dar câte o carte.
Autor: Lilia Cazacu pentru InfoPrut
Sursa foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni