Expoziția „Basarabeni în Gulag” a fost inaugurată joi, 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, în contextul împlinirii a 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.
Aceasta a fost amenajată în două vagoane de tren, asemănătoare cu cele în care au fost încărcați gospodarii basarabeni în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 și duși în Siberia.
Expoziția prezintă fotografii, documente, valize, haine și alte mărturii, dovadă a tragediei prin care au trecut basarabenii deportați.
Potrivit lui Sergiu Prodan, ministrul Culturii de la Chișinău, în fiecare localitate din Republica Moldova ar trebui să existe un memorial al deportaților.
„Astăzi se împlinesc 74 de ani de la acea neagră zi din istoria Basarabiei, când zeci de mii de cetățeni au fost treziți noaptea cu patul armei, încărcați în vagoane și duși la mii de kilometri. Mulți dintre ei au fost duși pentru totdeauna, fără să li se explice de ce, pentru ce și cum. Nici până azi nu am găsit răspunsuri la aceste întrebări. Mai avem foarte mult de lucru în acest sens. Asemenea vagoane trebuie instalate nu doar în fața Guvernului. Astfel de vagoane și astfel de expoziții trebuie să fie în fiecare localitate din R. Moldova. Pentru că în spatele memoriei celor deportați sunt oameni concreți, familii care au fost ridicate din fiecare localitate”, a spus Sergiu Prodan la ceremonia de inaugurare a expoziției.
Prezent la eveniment, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a subliniat că deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie arată clar cât de diabolic poate fi un regim.
„Aceste deportări au constituit o adevărată tragedie și, dacă ne uităm la acele evenimente, atunci putem vedea cât de diabolic poate fi un regim. Cât de perfid a fost acel regim în încercarea de a depersonaliza un popor. I-au ales pe cei despre care înțelegeau că nu au cum să-i transforme, să-i supună. Chiar dacă au fost duși în condiții inumane, ei și acolo le-au dat o lecție – s-au organizat exemplar, au continuat să rămână gospodari. Putem spune pe undeva că i-au civilizat pe cei de acolo. Ei nu au parazitat, dar au construit case, gospodării”, a declarat Igor Grosu.
Menționăm că, pe 6 iulie, se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.