România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat marți, la București, un memorandum pentru implementarea „coridorului verde” de la Marea Caspică la Marea Neagră.
Întâlnirea miniștrilor a avut loc în cadrul celei de-a IV-a reuniuni ministeriale referitoare la Acordul între guvernele României, Azerbaidjanului, Georgiei și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
„Proiectul este și un cadru regional pentru inovare în sectorul energetic, pentru soluții comune pentru combaterea crizei încălzirii globale, dar și un instrument pentru atragerea de investiții în producerea electricității din surse regenerabile. Cele patru țări formează un coridor prin care energia verde din zona Mării Caspice, care va trece pe sub Marea Neagră, va ajunge în toată Europa”, a transmis președintele Senatului României.
Acordul semnat în decembrie 2022 la Palatul Cotroceni va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.
Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.
Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.