Rusia susține că decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova este „nejustificată și neprietenoasă” și „nu va rămâne fără răspuns”.
În acest context, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a acuzat din nou autoritățile de la Chișinău de „rusofobie” și de „distrugerea relațiilor bilaterale”.
„Este un nou pas spre distrugerea relațiilor bilaterale din partea regimului de la Chișinău. În dorința sa de a servi intereselor Occidentului, în special celor care țin de rusofobie, Chișinăul depășește toate limitele și îmbrățișează tot mai mult experiența Țărilor Baltice și a Ucrainei. Este vorba de ofense publice la adresa țării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse și alte forme de luptă împotriva pericolului rus inexistent. Acum urmează această expulzare, reducere… care este o nouă metodă de a împiedica diplomații noștri să-și îndeplinească atribuțiile”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing.
Reprezentata diplomației ruse a mai spus că investigația jurnalistică privind acțiunile de spionaj ale Rusiei în Republica Moldova ar fi o „poveste fantezistă, care nu are nimic în comun cu realitatea”.
La rândul său și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că „decizia respectivă nu va rămâne fără răspuns”.
„Evident că această decizie reprezintă o continuare a liniei neprietenoase a actualei conduceri față de țara noastră. Din păcate, Chișinăul conștient aduce relațiile noastre într-o stare mizerabilă. Putem doar să ne exprimăm regretul în acest sens”, a adăugat Pescov, citat de presa rusă.
Menționăm că reacția oficialilor de la Moscova a venit după ce Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, a anunțat astăzi că numărul diplomaților din Rusia acreditați în Republica Moldova va fi redus considerabil.
Decizia a fost luată după apariția unei investigații care arată că Ambasada Rusiei la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene care pot capta orice tip de semnal la distanță. Jurnaliștii de investigație au identificat persoanele care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.
Conform sursei citate, activitatea derulată pe acoperiș devine deosebit de remarcabilă înaintea alegerilor prezidențiale sau parlamentare, precum și în timpul vizitelor delegațiilor străine în R. Moldova.