Institutul Cultural Român va fi prezent, prin Centrul Național al Cărții, la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, cu un stand reprezentativ pentru oferta editorială în limba română și cu un program de evenimente.
Astfel, vizitatorii sunt așteptați, în perioada 30 august – 3 septembrie 2023, la standul ICR cu o selecție de titluri la prețuri speciale din domenii precum istorie, literatură, critică literară, albume de artă și ultimele numere ale revistei „Lettre Internationale”.
Potrivit ICR, cuvintele-cheie care circumscriu prezența instituției la ediția din acest an a Bookfest Chișinău sunt: istorie, limbă și literatură.
„Publicul este invitat la standul Editurii ICR, pentru a descoperi cele mai recente apariții. Institutul Cultural Român rămâne cel mai important promotor al literaturii române peste hotare, inclusiv al autorilor din Republica Moldova. Programele sale de finanțare încurajează editurile străine să publice traduceri ale operelor literare ale autorilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului. Operele lor sunt promovate, de asemenea, la cele mai importante târguri internaționale de carte și prin diversele proiecte organizate în rețeaua ICR din străinătate”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
De asemenea, în cadrul programului organizat de ICR la Bookfest Chișinău 2023, va avea loc și un eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la moartea acestui scriitor și cărturar definitoriu pentru cultura română.
Evenimentul desfășurat sub genericul „Anul Cantemir la Chișinău” îi va avea ca protagoniști pe scriitorii Ligia Ruscu (autoarea volumului Cantemir. Inorogul în lavirinthul neștiinții, Editura Polirom, 2023), Bogdan Crețu (autorul volumului Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, Editura Cartier, ediția a II-a, 2023) și pe Ștefan Lemny (autorul volumului Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene, Editura Junimea, 2023).
Istoriei ca știință îi vor fi consacrate, în cadrul programului organizat de ICR la Bookfest Chișinău, trei întâlniri cu profesioniști prestigioși din domeniu. Liviu Cîmpeanu, unul dintre cei mai apreciați specialiști din noua generație de istorici, va lua parte la un dialog pornind de la volumele sale recente – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 (Humanitas, 2022) și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Moldova, Polonia și Ordinul Teuton la sfârșitul domniei lui Ștefan cel Mare (Humanitas, 2023). Bogdan Murgescu, președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, va participa la un dialog cu tema: A fi istoric în secolul XXI. Cum vorbim despre conflicte, dezvoltare și angajament civic în „era post-adevărului”.
Un eveniment conex Salonului Internațional de Carte Bookfest, care îl are drept protagonist pe istoricul german de origine română Martin Rill, va avea loc la Universitatea de Stat Chișinău, unde acesta va susține conferința cu tema „Cetăți și biserici fortificate din Transilvania”.
Literatura – cea pentru orice vârstă și, deopotrivă, cea destinată copiilor și adolescenților – va fi reprezentată în cadrul programului propus de ICR de nume la fel de marcante: Veronica D. Niculescu, Moni Stănilă, Andreea Iatagan, Radu Vancu.
Seria manifestărilor propuse de ICR, prin Centrul Național al Cărții, cuprinde două ateliere de literatură pentru copii și un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române: „Două state, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare”, o întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski.
Menționăm că Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău se va desfășura în perioada 30 august – 3 septembrie 2023, la Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova.
Ediția din acest an a evenimentului este organizată de Asociația Editorilor Români, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova.