Două busturi ale lui Alexandru Baltaga, semnatarul Actului de Unire de la 1918, slujitor al Bisericii „Sf.Nicolae” din or. Călărași, vor fi inaugurate în satul Lozova, raionul Strășeni, locul de naștere al martirului, dar și la Călărași, locul unde acesta a slujit 54 de ani.
„Alături de o echipă unită, oameni dedicați și buni gospodari, am reușit împreună să realizăm acest proiect cu un cost total de peste 120 000 lei. Prin acesta aducem omagiu Martirului călărășean Alexandru Baltaga, semnatarul Actului de Unire de la 1918 (…) A fost de datoria noastră să-i cinstim memoria, dar și să învățăm cu toții că unitatea neamului este dezideratul și crezul nostru. Aduc sincere mulțumiri bunilor prieteni care mi-au fost alaturi în realizarea proiectului”, a anunțat Sergiu Artene, vicepreședintele raionului Călărași, pe pagina de Facebook.
Evenimentul de dezvelire a bustului din Călărași va avea loc pe 31 august, începând cu ora 13.00, când va fi oficiată și slujba de pomenire a martirului și va fi prezentat un program artistic patriotic.
Astfel, potrivit lui Artene, raionul Călărași devine unicul raion din R. Moldova care va avea busturile băștinașilor, membri ai Sfatului Țării, care au semnat Actul de Unire.
Părintele Alexandru Baltaga a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult.
Sinodul Mitropoliei Basarabiei a anunțat de curând că Preotul Mărturisitor Alexandru Baltaga a fost propus pentru canonizare în 2025.