Este nevoie în continuare de sprijin pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, care este un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre. Declarații în acest sens au fost făcute de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale din România.
El a subliniat, la Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, importanța sprijinirii partenerilor vulnerabili, inclusiv R. Moldova.
„Am reconfirmat susținerea fermă a României pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar. Am reamintit omologilor mei și de decizia recentă de înființare a unui centru de instruire pentru piloți F-16 în România, facilitate care va fi deschisă și pentru statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina. De asemenea, am subliniat importanța unei viziuni strategice mai ample, care să includă sprijinul pentru partenerii cei mai vulnerabili din regiunea Mării Negre, evidențiind situația Republicii Moldova”, a subliniat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale de la București.
În cadrul aceluiași eveniment, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat, prin video-conferință, evoluțiile recente din teren.
Intervențiile miniștrilor au evidențiat importanța continuării sprijinului actual oferit Ucrainei, în context, fiind abordate și noile inițiative privind achizițiile în comun în domeniul apărării și creșterea capacităților industriale ale statelor membre.
Totodată, au fost analizate implicațiile negative la nivel regional și global ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. La această discuție au participat asistentul Secretarului General al NATO pentru Politică de Apărare și Planificare, Angus Lampsey, și subsecretarul General al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. A fost subliniată „importanța-cheie” a cooperării dintre UE, NATO și ONU, atât în sprijinul Ucrainei, cât și în susținerea celorlalți parteneri din regiune, precum și în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene către statele cele mai vulnerabile.
Miniștrii Apărării au discutat și pe tema misiunilor militare și operațiilor desfășurate de UE în Balcanii de Vest și Africa, precum și stadiul operaționalizării capacității de dislocare rapidă a UE.
Menționăm că Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale UE, a avut loc, în perioada 29 și 30 august, în orașul Toledo din Spania, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.