Lucrările lui Corneliu Baba, considerat cel mai mare portretist român și pictor de referință al secolului XX, vor putea fi descoperite la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în cadrul unei expoziții marca Art Safari: „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”, care va fi inaugurată pe 20 septembrie.
Expoziția, găzduită de Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, va cuprinde lucrări din cele mai importante muzee de artă din România, precum Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, dar și din cele mai prestigioase colecții de artă private.
Corneliu Baba (1906 – 1997) poate fi considerat cel mai mare portretist român. A fost fiul pictorului de biserici Gheorghe Baba și elevul lui Nicolae Tonitza la Școala de Arte Frumoase din Iași, unde a devenit ulterior și profesor.
Principalele genuri pe care pictorul le-a abordat de-a lungul întregii sale creații sunt portretul – cu insistență asupra autoportretului – și compoziția cu personaje, inspirată o lungă perioadă din viața satului, a celor umili sau marginali. Compozițiile cu țărani sunt cele care i-au adus notorietatea, personajele sale fiind redate într-un stil realist, fără cosmetizări din penel.