Separatiștii de la Tiraspol i-au interzis Elenei Covalenco, jurnalistă de la Chișinău, accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani. La scurt timp, atât autoritățile de la Chișinău, cât și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat aceste practici abuzive.
Jurnalista Elena Covalenco a aflat despre așa-zisa interdicție de a intra în regiunea separatistă transnistreană, pe 21 septembrie, atunci când se deplasa la Tiraspol pentru a participa la un meci de fotbal.
„Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a statului meu. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale că au făcut tot posibilul ca meciul de azi sa aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook.
În acest context, organizații neguvernamentale de media de la Chișinău au venit cu o declarație publică prin care au condamnat perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea Tiraspolului în raport cu jurnaliștii și au semnalat inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.
„Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să ia act de aceste practici sfidătoare și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege”, se mai arată în declarație.
La rândul său, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a subliniat astăzi într-o reacție oficială că a luat act de această așa-zisă interdicție aplicată de regimul separatist de la Tiraspol, pe care a calificat-o drept o „acțiune regretabilă” și o „practică abuzivă”.
„Această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas. Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean. Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni” a mai specificat Biroul politici de reintegrare de la Chișinău.
Menționăm că această așa-zisa interdicție vine după ce în luna iulie jurnalista Elena Covalenco a documentat un reportaj la Tiraspol.