Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a întâlnit recent, la Chișinău, cu o delegație americană condusă de secretarul de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall.
Întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru consolidarea relațiilor cu statul Carolina de Nord și evidențierea cooperării continue cu Statele Unite ale Americii, a informat Guvernul Republicii Moldova.
Părțile au discutat în cadrul întrevederii despre consolidarea parteneriatului economic, fiind recunoscut potențialul de creștere a schimburilor comerciale și a investițiilor între R. Moldova și Carolina de Nord, în special în domeniile tehnologiei, agriculturii, educației, securității energetice și tranziției la energia verde.
Oficialii s-au referit și la cooperarea culturală și educațională, exprimându-și interesul pentru promovarea continuă a schimburilor culturale și programelor educaționale între universitățile din Carolina de Nord și cele din R. Moldova.
De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat și despre sprijinul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, dar și despre instruiri, comunicare strategică și securitate.
În acest sens, premierul de la Chișinău a salutat lansarea unui nou proiect de cooperare cu Școala de Guvernare a Universității din Carolina de Nord, care va contribui la perfecționarea programelor oferite funcționarilor publici din R. Moldova. Totodată, la sfârșitul acestei săptămâni, experții americani vor desfășura instruiri în domeniul managementului administrației publice și a comunicării strategice.
Mai mult, Dorin Recean a amintit și despre contribuția Carolinei de Nord în procesul de transformare a Armatei din R. Moldova conform standardelor occidentale, prin intermediul angajamentelor bilaterale încheiate de Ministerul Apărării de la Chișinău și Garda Națională a Carolinei de Nord.
La rândul său, secretarul de stat Elaine Marshall a reconfirmat sprijinul partenerilor americani din statul Carolina de Nord și a trasat noi obiective de cooperare în domeniul economic și educațional. „Un stat puternic, înseamnă instituții puternice și angajați competenți”, a punctat oficialul american.
Menționăm că primele proiecte de colaborare între statul american Carolina de Nord și Republica Moldova au început încă în anul 1995, iar patru ani mai târziu părțile au încheiat și un memorandum de cooperare.