Au fost desemnați câștigătorii concursului de eseuri „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”, organizat de Fundația Corneliu Coposu, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Fundația Culturală Memoria.
Este vorba despre Maria SERETEAN, clasa a 10-a, Liceul Teoretic „Emil Nicula”, Mereni, Republica Moldova, care a luat locul 1 pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”.
Premiul 2 a fost obținut de Vlad Horațiu MICLÄUȘ, masterand la Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Regimul penitenciar din România în primele două decade comuniste. Studiu de caz: penitenciarul Sibiu”.
De asemenea, locul 3 a fost câștigat de Maria Laura TOMOZEI, anul 1, Facultatea de Medicină, Univ. „Grigore T. Popa”, Iași, pentru lucrarea „Adriana Georgescu – profesionistă în arta supraviețuirii”.
Totodată, premiul special a mers la Mălina RÎNDAȘU, master, Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Percepții asupra represiunii comuniste din România – subiectivism, empatie, prioritizarea sinelui”, iar premiul „Rodica Coposu” către Matias VLAICU, clasa 8-a, Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Brăila, pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”.
Premierea câștigătorilor va avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Corneliu Coposu, care va avea loc la Sala cu Orgă de la Chișinău, sâmbătă 11 noiembrie, începând cu ora 18:30.
Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu au debutat deja la Chișinău cu expoziția „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori” ce este amplasată pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Aceasta putea fi vizitată în perioada 1-30 noiembrie 2023.