Partidul președintelui Maia Sandu a pierdut alegerile locale din Republica Moldova. Este opinia lui George Damian, istoric de la București, care a comentat rezultatele scrutinului electoral din 5 noiembrie.
El a remarcat în acest context că partidul de guvernământ PAS a obținut victorie în puține localități, iar orașele principale au primari din opoziție.
„PAS-ul Maiei Sandu a pierdut alegerile locale din Republica Moldova, scurt și la obiect. PAS a luat cam 3 orașe și 100 de sate din 898 de primării, la o primă vedere. Principalele orașe au primari din opoziție. La primăria Chișinăului e cel mai vesel. Tradițional Chișinăul avea primar pro-român și pro-european, asta până când șmecherașii frezați din România au început să pompeze bani în catastrofa politică cu numele de Andrei Năstase, nu-l știți voi că l-a uitat toată lumea, e un băiat care declara la televiziunile ruse că și-a luat pașaport românesc ca să umble prin Europa fără viză. Andrei Năstase e băiatul care a pierdut primăria Chișinăului în fața lui Ion Ceban. La alegerile de ieri PAS a venit cu un băiat de partid, nici nu contează cum îl cheamă și Ion Ceban a câștigat primăria din primul tur. Un cadou superb pentru Ion Ceban care își consolidează poziția de lider al opoziției. Independenții care au luat primării pe ici pe colo nu cred că vor vrea să se lege la cap cu PAS, vor aștepta rezultatul alegerilor generale”, a explicat George Damian într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit istoricului, înfrângerea PAS la alegerile locale se datorează și faptului că partidul de guvernământ de la Chișinău „nu a făcut nimic din ce a promis, iar ce a făcut sunt niște aiureli fără cap și fără coadă”.
„Problema PAS este aceeași cu a lui Andrei Năstase: nu a făcut nimic din ce a promis, iar ce a făcut sunt niște aiureli fără cap și fără coadă. Da, o mulțime de fete și băieți care se ocupă cu PR-ul politic au făcut ruble serioase de pe urma PAS, la imagine PAS stă brici. Însă în realitate reforma justiției e praf și pulbere, e așa o vânzoleală și o șerpărie dementă acolo că nu mai există nici o șansă să se întâmple ceva la modul real. Au trecut câțiva anișori fără să se facă ceva serios, de-acum a fugit puiul cu ața, nu mai face nimeni nimic în perioada care a mai rămas până la alegerile generale.
(Așa, niște gânduri despre cauza principală a eșecului în reforma justiției de la Chișinău. Legislația din Republica Moldova e alcătuită din câteva straturi care nu prea au legătură între ele: un balast masiv de factură sovietică, pentru că foarte multe legi de pe vremea aia nu au fost abrogate și produc încă efecte, apoi un strat de legislație haotică din perioada independeței peste care se suprapune o încercare de acordare cu legislația europeană – straturile astea nu se pupă în nici un fel între ele și rezultatul este un delir legislativ care permite aproape orice. Soluția ar fi fost o reformare masivă a legislației, ceva ce PAS putea face cu majoritatea parlamentară pe care a avut-o, în schimb ce a încercat PAS să facă a fost să-i înlocuiască pe oamenii lui Plahotniuc din justiție cu proprii săi oameni – a rezultat o încăierare generală cu strigături și tras de păr și nu s-a mai făcut nici o reformă)”, a punctat George Damian.
Istoricul de la București s-a referit și alte probleme pe care partidul de guvernământ din Republica Moldova le-ar fi lăsat de izbeliște. Printre acestea se numără regiunea transnistreană, economia și dezastrul demografic.
„Băiatul care e responsabil cu problema transnistreană la Chișinău se apucase la un moment dat de stand-up comedy, ne zicea că problema transnistreană e ca și rezolvată: uite-acuș intră Ucraina în NATO, România e deja în NATO și Transnistria nu are nici o șansă prinsă în mijlocul NATO. Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață, de ce s-ar mai osteni careva cu munca?!? Mde, Ucraina nu intră prea curând în NATO, acolo situația e gravidă și prezintă umflături.
Și acum urmează să vedem activarea echipelor de PR politic ale guvernării PAS de la Chișinău. Va fi aceeași narațiune: pericolul rusesc amenință Republica Moldova, rușii au pompat bani și au cumpărat alegătorii, e nevoie de educație civică, noi susținem calea europeană a Republicii Moldova, mai băgați niște euroi în mass-media independentă. Suntem în budă până la urechi, faceți ceva ca să ne scoateți de aici! Noi nu avem nici o vină, așa e viața, tristă și plină de imprevizibil.
Pierderea alegerilor locale din Republica Moldova este echivalentă cu eșecul ofensivei ucrainene. Occidentalii serioși nu prea se lasă impresionați de PR-ul iscusit, acolo întrebările sunt simple și directe: ce ați făcut până acum? cum ați folosit ajutorul nostru? ce ați obținut? poate e nevoie să schimbați ceva? Da, amenințarea rusă este cât se poate de reală, dar voi ce ați făcut de fapt în ultimii ani?”, a scris George Damian.
În opinia sa, victoria opoziției în alegerile locale din Republica Moldova (și o victorie absolută, din primul tur în orașele mari!) conjugată cu eșecul ofensivei ucrainene vor duce la o amânare pentru începerea negocierilor de aderare cu UE.
„Îmi pare că sunt două direcții în acest moment: o amânare având în vedere faptul că Ucraina și Republica Moldova nu sunt pregătite să înceapă negocierile (rapoartele preliminare scurse în media exact asta indică) sau o acceptare parțială și condiționată, cât să nu-i arunce în totală disperare pe cei de la Kiev și Chișinău. Nu mai are rost să discutăm despre faptul că PAS a împrumutat 100% metodele electorale ale lui Plahotniuc, aici avem de-a face cu umorul absurd specific locului. Ce contează acum este că încă nu s-a coagulat un pol politic anti-PAS, dar nu mai e mult până în acel moment, degringolada din PAS va provoca și această coagulare. Abia atunci vor începe cu adevărat problemele”, a conchis Damian.
Menționăm că fostul socialist Ion Ceban, candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău din primul tur al alegerilor locale, cu 50,62% din voturi.
De asemenea, în alte șase municipii din Republica Moldova au fost aleși primari din opoziție sau independenți încă din primul tur. Totuși, în patru municipii va avea loc al doilea tur al alegerilor locale. Însă, doar la Ungheni, lupta finală se va da între candidatul PAS, Dionisie Ternovschi și candidatul independent Vitalie Vrabie.