Ieri, 16 mai 2012, tricolorul a fost umbrit de panglica de doliu din piepturile celor care nu au uitat nedreptatea care s-a făcut neamului românesc prin acel Tratat de pace încheiat la data de 16 mai 1812 între Imperiul Otoman și cel Rus la București. Cei 200 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist au răscolit memorii și au adus sute de oameni în Piața Marii Adunări Naționale pentru a comemora această zi.
Zeci de tineri au scris cu lumina flăcării lumânărilor „1812- 200 ANI OCUPAȚIE RUSEASCĂ” și au purtat tricouri care aveau inscripționat mesajul: „1812 – Ocupație”.
Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, și deputații Partidului Liberal, organizatorii acestui eveniment, au ținut discursuri în care au amintit încă o dată care este semnificația acestei zile și consecințele acelui 16 mai pentru poporul român.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a cerut Rusiei să recunoască ocupația: „Rusia, recunoaște ocupația! Ei spun eliberare, noi spunem ocupație! „Ocupă și dezbină” – este și sloganul unor politicieni, al unor partide politice care folosesc tragedia națională, care se folosesc de faptul că cetățenii acestui loc pătimit nu cunosc istoria și vin pe seama sărăciei lor ca să obțină puterea, iar puterea să le aducă banul. Ați auzit în seara asta și cunoașteți că Imperiul Sovietic pretindea înainte de a ocupa la 28 iunie 1940 acest teritoriu, că acesta aparținea Rusiei. Vreau să vă amintesc, nu, Dvs. să vă spun, lor să le amintesc, celor de la Moscova, că Petru I, împăratul Rusiei moderne a recunoscut acest pământ al Țării Moldovei în Tratatul de la Luțk, și-atunci îi întrebăm: de unde apar pretențiile, dacă avem document semnat de ei? Cu atât mai mult că pe acest teritoriu n-a existat și nu s-a vorbit în limba Imperiului Otoman. O școală cu predare în limba română, administrare în limba rusă – aceasta înseamnă eliberare?”
Despre faptul că trecutul neamului trebuie să fie unul cunoscut, și nu călcat în picioare a meníonat Dorin Chirtoacă: „Este o durere că numai la primăria din Chișinau s-a coborât drapelul în bernă, nici la Guvern, nici la altă primărie din țară, nici în România nu s-a facut un gest similar.”
Bătrânii cu lacrimi în ochi, tinerii cu speranța în inimi, prezenți la evenimentul de comemorare, au aprins mii de lumânări care, în dangătul clopotului, au fost lăsate la piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționele în memoria victimelor ocupației.
Dacă pentru sutele de oameni din PMAN ziua de 16 mai e una de doliu, atunci pentru membrii partidului politic „Patrioții Moldovei” și cei de la Liga Tineretului Rus, care s-au adunat în incinta Ambasadei Rusiei e una de sărbătoare. Pe fundalul pieselor sovietice, aceștia au scandat: „Россия, спасибо!”, “Mulțumim” și “Trăiască Armata Rusă!”, fluturând drapeluri bicolore și pe cele ale Federației Ruse.
„16 mai 1812, vrem sau nu, este eliberarea de sub Turci. O zi de eliberare. Ne pare rău că trupele rusești s-au orpit pe Prut, și nu pe Siret, pentru că astăzi am fi avut o Moldovă mare și frumoasă” ne-a declarat Mihail Garbuz, președintele partidului „Patrioții Moldovei”.
Vocile cărei tabere vor fi mai puternice și se vor face auzite pentru următoarele generații? Va reuși istoria oamenilor de știință, care are la bază studii și cercetări a documentelor, a evenimentelor să fie ascultatătă și conștientizată, iar cea reprodusă fraudulos să fie doar pentru cei cărora interesele le joca festa?
De la Chișinăru pentru InfoPrut, Elena Podoleanu
Foto: Elena Podoleanu, InfoPrut