Kievul a tipărit manuale de istorie a Ucrainei pentru etnicii români, în care au fost incluse o serie de narative românofobe ale propagandei sovietice. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
„Chiar și cu o debarasare completă de sintagma „limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi”, a menționat Anatol Popescu.
El a semnalat în acest context că manualul de istorie a Ucrainei pentru clasa a X-a, cuprinde „toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice”.
„Imaginați-vă doar câtă „DRAGOSTE” pentru România și poporul român cultivă aceste texte în mințile inocente ale elevilor etnici români din Ucraina, care una învață în familii, aud și văd în mass-media, și alta li se dictează de la catedră, chiar dacă în limba română?! Dar mai mult mă sperie gândul despre ce li se predă la această temă elevilor etnici ucraineni, și cum sunt văzute de aceștia, după lecturarea unor astfel de baliverne România și națiunea română în general, precum și comunitatea istorică românească în Ucraina?!. Mai multe manuale pentru clasele cu predare în limba română din Ucraina pot fi descărcate, lecturate și studiate aici ”, a mai subliniat președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
Menționăm că acesta nu este primul incident în legătură cu manualele pentru etnicii români din Ucraina. Acum o săptămâna, presa din România a publicat copiile după copertele manualelor de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a.
Cele două cărți erau pregătite pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean, în ciuda faptului că acum câteva săptămâni oficialii de la București și Kiev anunțase despre intenția Ucrainei de a renunța la așa-zisa „limbă moldovenească”.
Ulterior, Ministerul Educației de la Kiev a emis o declarație prin intermediul căreia a informat că Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească”.
Potrivit autorităților ucrainene, exemplarele manualelor apărute în presă ar fi fost „aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an”, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”.