După ce nu a putut îngenunchea Ucraina „timp de trei zile” într-un război de amploare, liderul rus Vladimir Putin consideră că „a depășit punctul fără întoarcere în relațiile cu Occidentul”, iar restabilirea imperiului rus este posibilă doar în cadrul unei redistribuiri globale a lumii.
„O astfel de redistribuire poate dura 10-15 ani, însoțită de conflicte de diverse amploare și intensitate, eventual cu folosirea armelor nucleare. Mai mult, războiul împotriva Ucrainei este perceput în prezent de Kremlin ca un front important, dar nu singurul pentru Federația Rusă, care duce de fapt un război mondial cu SUA și Occidentul în ansamblu”, arată într-o analiză șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Olexandr Litvinenco, transmite Interfax, citat de presa de la Chișinău.
Potrivit lui Litvinenco, pentru a recupera „pământurile istorice rusești”, Kremlinul și-a trasat patru sarcini, una dintre care este pregătirea agresiunii împotriva R. Moldova și a Țărilor Baltice.
„În prezent, prioritatea este R. Moldova și statele baltice: Lituania, Letonia, Estonia – toată partea de vest a fostei URSS. Kremlinul a început deja o astfel de muncă. Motivul este încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă (în primul rând Letonia, Estonia). Moscova se plânge vizavi de opresiunea vorbitorilor de rusă din Țările Baltice și dreptul popoarelor la autodeterminare. După expulzarea diplomaților spioni ruși, rușii se infiltrează activ în țările Europei, în primul rând din sud, cu agenții lor, creând afaceri, ONG-uri etc. Există semne de pregătire a infrastructurii activității subversive pentru un război major (abordare testată în timpul URSS)”, atenționează șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei.
Putin consideră că, după ce „nu a reușit să învingă Ucraina în trei zile într-un război de amploare”, Kremlinul a depășit punctul fără întoarcere în relațiile cu Occidentul și „nu există nicio poartă, Putin poate doar să câștige triumfător sau să piardă devastator”, adaugă Litvinenco.
Printre celelalte planuri ale Kremlinului enumerate de oficialul ucrainean se numără asigurarea stabilității interne, mobilizarea populației și a economiei, creșterea producției de arme și echipamente militare, formarea unei coaliții alternative de state față de Occident, „coaliția majorității”, iar acest format al „Sud Global+” ar trebui să promoveze modele alternative Occidentului din punct de vedere politic, economic, financiar, umanitar, valoric etc., dar și alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, Africa și Balcani.
Menționăm că acest avertisment din Ucraina vine pe fundalul recentelor acuzații ale Rusiei la adresa autorităților de la Chișinău privind o pretinsă „limitare a utilizării limbii ruse” pe teritoriul Republicii Moldova.