Astăzi, 17 mai 2012, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea deputatului Mihai Godea depusă la data de 27 ianuarie 2012, prin care a solicitat exercitarea controlului constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, informează Serviciul de Presă al Partidului Acţiunea Democratică.
Potrivit preşedintelui Partidului Acţiunea Democratică articolele 5 alin.(6), 6 alin.(2), (3) şi (4), şi 10 alin.(3), nu corespund normelor constituţionale şi încalcă principiile statului de drept. Acestea permit tergiversarea alegerii şefului statului de către majoritatea parlamentară.
Astfel, potrivit normelor în vigoare, dacă nu există nici un candidat înregistrat, sau dacă la procesul de alegere nu participă minimum 61 de deputaţi, alegerile sunt considerate invalidate, iar procedura de alegere a şefului statului începe de la zero, permiţând deputaţilor să prelungească procesul pe un termen nelimitat.
O altă prevedere a legislaţiei actuală stabileşte că „următoarea dizolvare a Parlamentului va avea loc într-un termen rezonabil, după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări” – fapt care vine în contradicţie cu hotărârea Curţii Constituţionale nr.5 din 16.03.2010 care spune că după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări a Parlamentului, Preşedintele în exerciţiu are obligaţia de a emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate.
„O hotărâre corectă a unei instanţe juridice constituţionale va avea efecte de prevenire şi va contribui la întărirea statului de drept, va ajuta ca dreptatea să fie cu adevărat garantată. Iar acest lucru poate fi realizat doar dacă se va spune lucrurilor pe nume şi se vor indica greşelile comise de către deputaţi şi Parlament, prin adoptarea şi menţinerea unor reglementări legislative necorespunzătoare Legii Supreme a statului şi societăţii – Constituţia Republicii Moldova!” a concluzionat Mihai Godea în cuvântul său de încheiere.
Curtea Constituţională urmează să se expună asupra sesizării la 24 mai 2012.
Foto: padm.md