Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat astăzi Chișinăul și Occidentul, în cadrul celei de-a 30-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), că ar fi „ucis” formatul de negocieri 5+2 și, totodată, ar fi „torpilat” soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. De partea cealaltă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a somat Rusia să-și retragă imediat trupele de pe teritoriul R. Moldova.
Cea mai bună soluție pentru a rezolva problema transnistreană a fost așa-zisul „memorandum Kozak”, care prevedea federalizarea R. Moldova, a declarat astăzi Lavrov la Skopje. Deși Federația Rusă refuză cu înverșunare să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu angajamentul asumat la Istanbul în 1999, Lavrov spune că Occidentul s-ar face vinovat de nesoluționarea conflictului transnistrean, transmite presa de la Chișinău.
„Federația Rusă a întreprins mai multe tentative de a rezolva problemele de pe continentul nostru pe platforma OSCE. În acest sens, putem vorbi și de „memorandumul Kozak”. Acest document putea să rezolve conflictul din R. Moldova încă acum 20 de ani. Dar NATO și UE, fără niciun fel de remușcări, au torpilat documentul deja parafat de Chișinău și Tiraspol. Acum deja ucid formatul de negocieri 5+2 (din care face parte și Rusia n.r.)”, a acuzat Lavrov.
Potrivit lui Lavrov, nu Rusia ar purta un „război hibrid” împotriva R. Moldova, ci Chișinăul, susținut de Occident, ar lupta împotriva statului nostru. „R. Moldova va fi următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Federației Ruse. Astfel, fiecare țară unde sunt foarte activi emisarii occidentali trebuie să cadă pe gânduri”, a mai spus Lavrov, cu referire la R. Moldova.
În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău afirmă că declarațiile lui Serghei Lavrov de la reuniunea ministerială OSCE de la Skopje se înscriu în aceeași retorică ostilă a Rusiei în raport cu R. Moldova.
„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în R. Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de republica noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din Occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări”, a declarat Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al vicepremierului Nicu Popescu.
Reprezentantul diplomației de la Chișinău a ținut să-i amintească lui Lavrov că R. Moldova a ales calea europeană, iar Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele militare staționate ilegal pe teritoriul nostru.
„Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns, totuși, la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru – clar și tranșant – va fi înțeles și de el: R. Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană, iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a conchis consilierul pe comunicare al ministrului de Externe din R. Moldova.