Astăzi, 5 decembrie 2023, se împlinesc 10 ani de la adoptarea Hotărârii Curții Constituționale privind faptul că limba română este limba oficială în Republica Moldova.
Curtea Constituțională a decis atunci că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit cărora, limba de stat este cea „moldovenească”.
În dispozitivul hotărârii CCM sunt decise trei elemente esențiale pentru definirea limbii oficiale a Republicii Moldova. „1. În sensul Preambulului Constituției, Declarația de Independență a Republicii Moldova face corp comun cu Constituția, fiind textul constituțional primar și imuabil al blocului de constituționalitate.
2. În cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independență și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independență prevalează.
3. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în respectiva hotărâre.
Amintim că Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește „moldovenească”.
În ciuda acestui fapt, abia anul acesta, Parlamentul de la Chișinău a votat un proiect de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea proiectului au venit din necesitatea și obligativitatea implementării Hotărârii CCM de la 5 decembrie 2013 care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a R. Moldova este limba română.