România trebuie să intervină prompt și să salveze Republica Moldova prin Reunificare, în cazul în care stânga Prutului va nimeri în „meniul” negocierilor de pace dintre Rusia și Occident. Este opinia prof. dr. Dan Dungaciu.
El a atenționat în acest context că lucrurile ar putea evolua din rău în mai rău în Ucraina, afectând inclusiv securitatea Republicii Moldova.
„Dacă vor negocia pacea, vor negocia americanii și rușii. La masa aceea România nu va fi. Slavă Domnului că nu va fi în meniu! Știți cum se spune: dacă nu ești la masă, ești în meniu. În meniu nu vom fi, dar Republica Moldova poate fi. România vorbește și premierul Ciolacu a spus în Statele Unite că R. Moldova e cea mai vulnerabilă, după Ucraina. Nu știu cum arată aisbergul, adică partea care nu se vede, dar cred că astfel de mesaje trebuie să fie date, deoarece Republica Moldova poate fi în meniu” a declarat Dan Dungaciu în cadrul unei emisiuni.
Profesorul universitar de la București a mai subliniat că, în aceste condiții, România trebuie să depună toate eforturile pentru a salva Republica Moldova de Rusia, inclusiv prin Reunificare.
„Mesajul pe care România trebuie să-l dea, foarte transparent, e să spună: „Dacă Ucraina face pană, noi trebuie să decuplăm R. Moldova, inclusiv prin Reunificare. Altă soluție nu e! Luați Transnistria, dați-o Ucrainei, faceți ce vreți, dar noi nu-i putem abandona pe acești oameni. Hai să discutăm ce-ar însemna Reunificarea, să vedem ce soluții de securitate există, să vedem ce înseamnă să duci NATO pe Nistru, dacă tot faci concesiune rușilor. Hai să vedem care-i importanța României”. Deci, acestea sunt discuțiile și de aceasta salut vizitele în Statele Unite. Și sper că asemenea discuții sunt puse pe masă. Pentru că asta va fi problema, problema de securitate este fundamentală pentru România”, a menționat Dan Dungaciu.
Menționăm că premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat săptămâna aceasta, la Washington, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, necesitatea susținerii Republicii Moldova, pe care a descris-o ca fiind „cel mai vulnerabil stat din Europa, după Ucraina” și unde există „un război hibrid”.